Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Israel kommer att förlora fler liv

Debatt Publicerad: 2023-12-07 17:25

Vi befinner oss i en väldigt svår tid. Israel och det judiska folket världen över har inte varit i en liknande situation sedan 1948, då den nybildade staten Israel kämpade för sitt liv efter att ha attackerats av samtliga arabiska grannar. Mycket är förstås annorlunda mot för 75 år sedan, men den utsatthet vi känner är på många sätt densamma. Den kollektiva chocken, närmast ett trauma, är total. Och till detta kommer den enorma våg av antisemitism som sköljer över stora delar av världen, inte minst här i Sverige.

Alla som vill veta, har sedan länge känt till vad Hamas ideologi är. Det är en våldsam, islamistisk och antisemitisk terrororganisation, som vill förinta inte bara Israel utan döda alla judar över hela världen. Det är inget de döljer, tvärtom stoltserar de med detta. Samma mål har Islamiska Jihad, Hizbollah och en stor mängd andra muslimska rörelser världen över. Att allt detta finansieras av Iran vet vi också.

Israel och vi judar är alltså inte chockade över Hamas ideologi. Den har vi känt till länge. Men att de skulle lyckas med attacken som skedde den 7 oktober, det kunde ingen tro. Israel, med ett starkt försvar. Israel, med Mossad, Shin Bet och andra välkända och beundrade säkerhets- och underrättelsetjänster. Hur kunde Israel överraskas av attackerna? Hur kunde det ta så lång tid innan larmen nådde fram och armén kom till undsättning? Hur mycket av skulden ligger på israeliska politiker och hur mycket ligger på IDF och försvaret?

Allt detta är frågor som Israel och vi judar ställer oss varje dag. Men svaren måste få vänta, nu utkämpar vi ett krig och det kriget måste vinnas.

Israel hade starkt stöd i opinionen den första tiden. Världen förfärades över grymheten i Hamas attacker. Våldtäkterna, massmorden, de innebrända bebisarna och familjerna, mord på gamla överlevande efter Förintelsen, och naturligtvis kidnappningarna, av allt från en nio månaders bebis till en 85-årig kvinna.

Sedan beslöt sig Israel för en markinvasion av Gaza. IDF nöjde sig inte med flygbombningar eftersom man inser att om man inte blir av med Hamas så kommer detta att hända om och om igen. Det är också något Hamas säger offentligt. Eftersom Hamas har sina tunnlar, även under civil bebyggelse som skolor, sjukhus, bostadshus och moskéer, kan Israel inte få bort dem utan att gå in med marktrupper. Man bör hålla i minnet att det inte är ett lätt beslut Israel fattat. Strider på mark i Gaza är mycket svårt, just med tanke på tunnlar som har in- och utgångar var som helst. Och Israel vet att man kommer att förlora fler liv, soldater kommer att dö. Det faktum att Hamas har hållit cirka 240 israeler som gisslan komplicerar också situationen.

Efter markinvasionen vände opinionen. Så kallade kändisar, som inte sagt ett ljud när Hamas massakrerade judar den 7 oktober, kritiserade Israel hårt. Vad vet Pernilla Wahlgren om Israel, Hamas och Mellanöstern, kan man undra. Och man undrar också, vad tycker de att Israel ska göra? Ska Israel låta Hamas sitta där i Gaza, kidnappa inte bara israeler utan två miljoner palestinier i Gaza, i lugn och ro? Vad innebär det att Israel har rätt till självförsvar?

Låt mig nämna två viktiga fakta: dels proportionalitet, dels vad ett militärt mål är. Många har synpunkter på Israels krigföring men har inte alltid koll på vad som gäller under krig.

Vad är proportionalitet? Det är inte att lika många ska dö på båda sidor i ett krig, som en del verkar tro. Det är att när man idkar självförsvar får man kriga tills man är tillbaka till det läge som gällde innan landet blev attackerat. I detta fall innebär det, att så länge Hamas fortsätter att skicka raketer över Israel och håller över 200 israeler som gisslan, har Israel rätt att föra krig. Det ska givetvis göras med försiktighet, så att så få civila palestinier som möjligt drabbas.

Detta leder oss in på frågan om vad som är ett militärt mål. Det är nu tydligt bevisat att Hamas har tunnlar under civila byggnader, inklusive sjukhus. Hamas har därmed gjort civila platser till militära mål och Israel har all rätt att angripa dem. Fortfarande med försiktighet, men notera att dessa platser gjorts till militära mål av Hamas.

Är då Israel försiktiga? Jag vill mena det. Man har ringt miljoner samtal, skickat miljoner sms och släppt miljoner flygblad över Gaza där man uppmanar civila att lämna områden där de vet att Hamas opererar och har tunnlar. Många har lämnat, men andra har stoppats av Hamas som gärna vill ha dem som mänskliga sköldar.

Krig är inte vackert. Människor dör och ofta inte endast soldater utan även civila. Israel är mycket väl medvetet om det. Men detta är ett krig för Israels folk, gränser och trygghet och för att få tillbaka de kidnappade israelerna. Hamas startade kriget, de lider nu av följderna av Israels svar. Och eftersom Hamas inte gör skillnad på sina soldater och civila, dödas och skadas tyvärr civila i Gaza. Det är djupt beklagligt.

Samtidigt måste vi minnas att redan före kriget stödde en majoritet av palestinierna i Gaza militär kamp mot Israel. Alla i Gaza är inte oskyldiga.

Hur och när detta kommer att sluta är mycket svårt att säga nu. Men trycket på Israels regering att göra allt för att bli av med Hamas är mycket stort, över hela den politiska skalan.

Ulf Cahn, generalsekreterare Förenade Israelinsamlingen


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"
Utvisa dem som hyllar Hamas på svenska gator och torg


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies