Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Låt aldrig hoppet slockna

Ledare Publicerad: 2023-12-07 17:22

”Tänd ett ljus och låt det brinna Låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu Men det blir ljusare igen … Tänd ett ljus för allt du tror på För den här planeten vi bor på Tänd ett ljus för jordens barn…”

Den julsången, skriven av Niklas Strömstedt och Lasse Lindbom, blev oerhört populär för ett antal år sedan. Fortfarande förmedlar den hopp och tröst i de mörka decemberveckorna. Nu bryter adventsstjärnor och adventsljusstakar årstidens mörker, och kanske för många av oss vårt missmod, innan vi når juldagarnas firande. Även om vi kan tycka att det har blivit ett överdrivet spelande av julmusik, ljus och julsmyckande, är julsångerna för de allra flesta av oss betydelsefulla, just för att fördriva mörker och tungsinthet denna tid på året.

150 år tillbaka, vid tiden för bondesamhället, var november och december en intensiv förberedelsetid inför den stundande julen. Men då hade man ytterst lite av stressande kommersialism. I princip två gånger om året fanns det hos gemene man något överdåd vad gällde mat och utsmyckning, nämligen vid midsommar och till jul. Då fylldes visthusbod och skafferier med mat i överflöd. Det var i många gårdar och familjer de enda måltiderna på året då man inte åt enbart potatis och salt sill eller salt fläsk. Juldagarna dukades borden med allt som hade producerats på gårdarna. Därifrån har vi fått de enorma julbord som idag många restauranger lockar med. Skillnaden efter många månader av ytterst enformig kost fick stor betydelse, när julkalasen med släkt och vänner avlöste varandra.

Då mörkret i november och december sänkte sig i bondstugorna, samlades man kring brasan och stearinljusen för att låta historieberättandet flöda och samtidigt tillverka ”julklappar” till barn och familj. Det var ingen extravagans utan mestadels praktiska saker som skapades i stugorna.

I den konsumtionshets som nu länge svept över västvärlden, skulle vi behöva stanna upp och begränsa överflödet. Inför den annalkande julen 2023 är en sak uppenbar. Vi behöver sätta vårt fokus på tacksamhet som en motkraft till det våld och de krig som sveper över världen. Det handlar inte om verklighetsflykt, snarare vad som är riktigt värt att vårda och uppskatta, i smått och stort. Tacksamhet över allt gott som de flesta av oss har behöver prägla våra tankar och handlingar.

Julens budskap om ljusets seger över mörkret och Fridskonungen Jesus ankomst i skepnaden av ett litet barn, väckte förundran, men också skräck, hos makthavare med en egoistisk agenda.

Idag behöver våldets och likgiltighetens mörker mötas med varma tankar och goda handlingar, som kan sätta en ny agenda av hopp. Hoppet om förändrade livsvillkor får aldrig falna. För 2 000 år sedan satte det fattiga, frusna herdars hjärtan i brand på en äng utanför Betlehem. Även den tidens astronomer, vise män, som läste av tidstecknen och färdats långt, vände Jerusalem upp och ner. Ett litet värnlöst barn kunde utmana Maktens högmod och självsäkerhet. Det kan ske igen. Det behöver ske igen.

Hemmets Vän 7 december 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Våga visa samhörighet
Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies