Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Frågor i tid av spänningar

Veckans kommentar Publicerad: 2023-12-07 17:19

Ibland behöver vi påminna oss om att vi faktiskt lever och andas i en judisk-kristen tradition. Adventstiden är en sådan tradition i Sverige, mycket tack vare Oskar Andersson på Philips som 1934 konstruerade en elektrisk ljusstake. Med de sju lamporna hämtade han inspirationen från judendomens Menorah, ljusstaken som återfinns på Israels statsvapen.

För den som är med i en kyrka, kanske uppväxt i gemenskapen sedan barnsben, kan advents- och jultiden vara så självklart kristen att vi inte tänker på det som en del av vår kultur. Som adventsljusstakarna. De bara finns där varje år. Eller, som för de flesta svenskar, är advent mest mysigt.

Men ständigt pågår en kamp om värderingar och idéer. Den judisk-kristna kulturen utmanas nu. Som Hemmets Vän uppmärksammade förra veckan, bland annat i en opinionstext av stiftelsen Doku:s Sofie Löwenmark, finns starka strömningar av politisk islam som nu gör anspråk på förändringar och inflytande.

Det är känt att Socialdemokraterna under en 15-årsperiod samarbetade med SMR, Sveriges muslimska råd. Dåvarande S-föreningen Broderskap skrev i sin tidning 1998 att den halva miljon muslimer som fanns i Sverige ”skulle tillsammans kunna lyfta vilket parti som helst till oanade höjder.” I uppmärksammade artiklar 2014 kunde så Expressen avslöja att S hade ingått en överenskommelse med SMR, det skulle finnas muslimska ledamöter på S riksdagslista, i landstingen och i kommunala fullmäktige. Broderskap skulle verka för lagstiftning vad gäller muslimska helgdagar, en statligt finansierad imamutbildning och överenskommelser på arbetsplatser avseende fredagsbönen.

Med denna bakgrund är alltså inte konstigt att det i veckan hettat till mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Partierna slåss om samma arbetarväljare. När Jimmie Åkesson på SD:s landsdagar talade om att konfiskera moskéer och att S är ”fega ynkryggar” som inte städat ut politisk islam ur partiet, visar det på den nya konfliktlinjen i Sverige: Det är inte längre invandringen – S, M och SD har i princip samma migrationspolitiska program – det är islam. Magdalena Andersson å sin sida replikerade i helgen och vädjade om att två personer ur KD, det antal ledamöter som krävs för att fälla regeringen, skulle kasta ut SD från regeringskansliet: ”Det räcker med att två stycken av er ställer sig upp och säger: ’Det räcker nu. Jag kan inte vara med och legitimera den här utvecklingen längre … grundlagsskyddade rättigheter attackeras med full kraft, hets riktas mot människor enbart på grund av deras tro’”.

Spänningarna i politiken och mellan människor i Sverige ökar vecka för vecka. Hur kan den kristna kyrkan bidra till att hålla ihop vårt land? Hur ska vi nå en ökande muslimsk befolkning med evangeliet? Och hur ska vi väcka sekulära svenskar som ser menorahljusstaken som en mysig adventstradition – när den egentligen är tecknet på Guds närvaros eld som brinner och lyser upp julnatten när orden läses: Ett barn är oss fött.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken
Vi måste förbereda oss på en ny verklighet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies