Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Antisemitisk vind i Sverige

Ledare Publicerad: 2023-11-30 16:02

Det blåser skrämmande antisemitiska vindar i Sverige. Hamas terrordåd i Israel den 7 oktober har gett bränsle åt hatiska aktioner och icke försvarbara protester från palestinier på olika håll i världen. Det har gett allvarliga konsekvenser också för svenska judar. Nu behöver vi visa solidaritet med judar som i Sverige känner sig alltmer hotade. Synpunkter på Israels regering och dess politik kan man ha, men det är absolut inte läge att blanda ihop det med hets mot judar i Sverige och andra länder.

Statsminister Ulf Kristersson talade nyligen i Göteborg. Då betonade han att både Sverige och EU fördömer terrororganisationen Hamas bestialiska attack på judar i Israel den 7 oktober. Vid mötet blev han utbuad av palestinaaktivister och kunde därför inte svara på de frågor som publiken ställde.

Senare på kvällen kommenterade statsministern aktivisternas agerande på Facebook: ”Det är fullständigt oacceptabelt att människor tar sig in på demokratiska politiska möten för att förstöra varje möjlighet att föra ett seriöst politiskt samtal.”

Men före detta socialdemokratiska socialministern Annika Strandhäll hyllade nyligen att Kristersson blev utbuad i Göteborg.

Under ett antal år har judar bosatta i Sverige känt sig alltmer otrygga. Judiska centralrådet publicerade för en dryg vecka sedan en undersökning från analysföretaget Infostat om svenska judars upplevelser av antisemitismen i Sverige efter den 7 oktober. Mer än sju av tio judar upplever sig mycket otryggare att leva med judisk identitet. Mer än fyra av fem tvekar att öppet bära judiska symboler. Åtta av tio vill inte söka sig till vissa platser. Då nämns framförallt Malmö.

Totalt 690 judar från församlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö har svarat på frågorna.

I en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter förra söndagen berättade doktoranden i judaistik, Daniel Leviathan, om sin olust att åka till Malmö efter det som skett mot judar där.

En antisemitisk våg leder till att svenska judar vill dölja sin identitet och många har tankar på att emigrera. Trakasserier, glåpord om judar som ”äckliga folk” och hakkorsklotter förekommer idag.

Runt om i världen har spänningar och förföljelser blossat upp.

Förföljelser mot judar pågick till och från under hela medeltiden. 1774 fick Aaron Isaac, som den förste juden, lagligt bosätta sig i Sverige utan att konvertera till kristendomen. Därefter tilläts judar att bosätta sig i Stockholm, Göteborg och Norrköping och uppföra synagogor i dessa städer. Men de fick inte delta i riksdagsval eller ingå äktenskap med andra än judar fram till 1863.

1930 fanns drygt 6 600 judar bosatta i Sverige. Förföljelserna mot judar i Europa och Förintelsen av cirka sex miljoner judar ledde bland annat till att 11 000–13 000 judar togs emot i Sverige efter andra världskriget. Troligen blev en tredjedel kvar i Sverige och en viss invandring skedde från 1950-talet till 1990-talet. Idag finns 20 000–25 000 judar i vårt land.

Även om det svängt genom åren har Socialdemokraterna i huvudsak haft en Israelvänlig inställning till judar och även konflikterna i Mellanöstern. Men det finns starka spänningar. Utrikesminister Margot Wallström drev frågan 2014 att erkänna Palestina som en egen stat. Det innebar en vändning som djupfrös relationerna mellan Sverige och Israel. Margot Wallström var inte välkommen till Israel. Först vid regeringsskiftet 2022 började permafrosten tina mellan Sverige och Israel.

De protester som bland annat palestinier bosatta i Sverige uttrycker, behöver vi vara vaksamma inför. Människor av olika etnisk bakgrund ska kunna känna sig trygga i Sverige. Det gäller även judar.

Men runt om i världen har spänningar och förföljelser blossat upp.

Hemmets Vän 30 november 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Våga visa samhörighet
Låt aldrig hoppet slockna
Frånvaron av vuxna


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies