Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap

Veckans nummer Publicerad: 2023-11-30 15:43

Hon fyllde fyra år i fångenskap, men två dagar senare släpptes Avigail Idan av terrorstämplade palestinska Hamas. Flickan, vars föräldrar dödades i attacken den 7 oktober, har under sin tid som gisslan i Gaza blivit något av en symbol för de barn som hålls fångna.

”Vi hoppades och bad om att den här dagen skulle komma”, säger släkten i ett uttalande.

– Hon är fri och befinner sig nu i Israel, tillkännagav USA:s president Joe Biden kort efter att den israeliska armén meddelat att Hamas släppt 14 personer, varav nio barn, fyra kvinnor och en rysk-israelisk man, på söndagen.

– Hon har genomlidit ett fruktansvärt trauma, konstaterar Biden.

Sprang till grannhuset

Under de 52 dygn hon hölls fängslad blev Avigail Idan något av en symbol för de omkring 40 barn som Hamas hållit som gisslan. Hennes öde beskrevs i en artikel i The Times of Israel dagarna innan hon släpptes av Hamas:

Den då treåriga flickan, som är både amerikansk och israelisk medborgare, befann sig tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon på kibbutzen Kfar Aza i södra Israel.

Fadern var fotograf, och när terrorangreppet inleddes den 7 oktober försökte han till att börja med dokumentera det som hände, men efter att ha insett vidden av attacken sprang han till sitt hem, skriver tidningen.

Där hade angriparna redan tagit sig in och dödat hans hustru.

De tre barnen försökte nå sin far men samtidigt närmade sig angriparna. De två äldsta barnen – nio och sex år gamla – sprang in i huset, medan Avigail sprang till grannhuset.

Ungefär samtidigt sköts pappan, och skadades så svårt att han senare avled av sina skador.

De äldsta barnen gömde sig de kommande 14 timmarna i en garderob i hemmet. Avigail tog sig till grannhuset för att gömma sig tillsammans med tre andra barn och deras mor.

”Tack gode Gud”

Men när grannhushållets far kom tillbaka efter ha försökt bekämpa Hamas-angriparna saknades hans hustru, tre barn och Avigail. De var bortförda.

Avigails två äldre syskon blev inte kidnappade, enligt artikeln i The Times of Israel. De bor nu med sin faster och farbror.

Beskedet att flickan släppts togs emot med stor lättnad av Avigails släkt, skriver BBC. ”Vi hoppades och bad om att den här dagen skulle komma”, säger de i ett uttalande.

Även president Biden uppges ha engagerat sig starkt i det öde som drabbat flickan, som alltså hann fylla fyra år under den tid hon hölls som gisslan.

– Tack gode Gud att hon är hemma. Jag önskar att jag kunde vara där och hålla om henne, sade presidenten efter beskedet att Avigail Idan åter befann sig på israeliskt territorium.

Läs mer i Hemmets Vän nr 48 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar
"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"
Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet
Mötesvecka i Tibro ska peppa och inspirera
Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"
Sover i tält – ett år efter jordbävningen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies