Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Mayka håller liv i gammal matkultur

Veckans nummer Publicerad: 2023-11-30 15:38

– Oavsett vilka beslut jag tar rådgör jag alltid först med Gud, säger Mayka Gulo, assyrisksvensk influencer och matkreatör, som har stora framgångar på Instagram, Facebook och Tiktok. För Hemmets Vän berättar hon både om att vårda den gamla matkulturen hon fått med sig från det assyrisk/syrianska köket, och om vägen till en levande kristen tro.

– Ingenting, ingen maträtt är främmande för mig i det assyrisk/ syrianska köket. Jag är idag ganska bred i min kunskap, och det beror på att jag har hämtat kunskap från olika delar av den assyriska kulturen, säger Mayka Gulo när vi talas vid på telefon. Det blir ett långt samtal om matkultur, om att inspirera unga generationer att lära sig de ibland krångliga gamla maträtter som gått i arv i många generationer, men också om att växa i tron på Gud, att inte ge efter för trycket utifrån när det kommer till gudsrelationen.

– Nu på senare tid har det kommit in en ny glöd i mitt liv. Jag är inte den jag var för tre månader sedan, berättar hon när vi talar om den kristna tron.

Startade Facebook-grupp

Men vi börjar med maten. Mayka Gulo berättar hur hon växte upp i en assyrisk/syriansk familj. Assyrien var ett forntida imperium med centrum kring floden Tigris i Mesopotamien som gick under cirka 600 år före Kristus. Mest känt är kanske den forntida staden Nineve, som också finns omnämnd i Bibeln. Assyrier (även kallade syrianer eller kaldéer) är en kristen etnisk folkgrupp som delar kultur, religion och ursprung och talar en variant av arameiska. De har framför allt funnits i Irak, Turkiet, Iran, Syrien och Libanon, men har med tiden spritts ut över hela världen genom krig, förföljelse och förtryck. Idag finns exempelvis cirka 150 000 assyrier i Sverige.

– De maträtter som vi gör, de är så pass gamla och det är få ungdomar som kan laga dem nuförtiden. När jag gifte mig för 20 år sedan blev jag intresserad av matlagning och då ville jag själv lära mig de här maträtterna, jag ville vårda kunskapen om dem och sprida den vidare så de inte helt försvinner från vår värld, säger Mayka Gulo.

– Min mamma lärde mig det assyrisk-syriska köket medan min svärmor har lärt mig det assyrisk-turkiska köket. Man kan säga att min mamma är min källa till det jag kan idag, medan min svärmor är den som har triggat mig att våga skapa de här maträtterna som tar tid och är jobbiga att göra.

– När jag fick min dotter ville jag så klart att hon skulle äta bra mat, och det var så jag började laga den här maten själv. Jag började experimentera och lärde mig allt mer. År 2016 startade jag Facebookgruppen Suryoyofood. Det gjorde jag mest för skojs skull – jag ville lägga ut mina egna recept och hoppades att andra skulle lägga ut sina recept, fortsätter hon.

Gruppen blev populär, men Mayka talar om att det allt eftersom blev svårare att hitta olika recept. Och folk började fråga henne hur hon lagade sina rätter. Det var för tre år sedan hon startade Instagramkontot Maykaskitchen, som idag har närmare 70 000 följare. På Tiktok har hon runt 50 000 följare.

– Någonstans krävdes det mod. Jag tänkte först bara finnas lite i bakgrunden, men mina följare pushade mig till att synas mer, säger hon.

Var kommer dina följare ifrån?

– Många av dem tillhör min egen folkgrupp, men de finns också utspridda över hela landet och i många olika nationaliteter, etniciteter och kön.

Börjar dagen med Gud

Du hade en upplevelse av Gud för 15 år sedan?

– Jag är uppvuxen i en ortodox familj, och för oss assyrisk/ syrier är kyrkan jätteviktig och likaså den ortodoxa traditionen. Mina föräldrar var inte så aktiva i kyrkan, men vi var ändå närvarande på gudstjänster under högtiderna. Jag visste inte riktigt vem Gud egentligen var, inte förrän jag i vuxen ålder jag kom i kontakt med en väninna som praktiserar sin tro dagligen. Hon är evangelist, och hon fick mig att öppna upp mitt hjärta för Gud. Jag upplevde i bön ett starkt uppvaknande, som om jag hade sovit.

– Det var en upplevelse av att bli pånyttfödd. Precis som Jesus uttrycker det när han talar med Nikodemus, en judisk farisé. Jesus säger i Johannesevangeliet 3:1–3: ”Sannerligen, sannerligen säger jag dig: Om inte en människa blir född av vatten och Ande, kan hon inte komma in i Guds rike. Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande.”

– Precis så kände jag det när jag kom i kontakt med Gud genom min bön, jag fick kraft genom den helige Ande, och jag blev född på nytt. Efter det uppvaknandet ville jag aldrig sova mer, och Jesus blev min vägvisare som jag har rådgjort med dagligen i över 15 år. 

Läs mer i Hemmets Vän nr 48 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar
"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"
Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet
Mötesvecka i Tibro ska peppa och inspirera
Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"
Sover i tält – ett år efter jordbävningen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies