Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tid att tända ljus och be om fred

Veckans nummer Publicerad: 2023-11-30 15:34

När vi hör ordet advent går kanske våra tankar till stjärnor i fönstren och ljusstakar i våra hem. Årets advent kommer att bli speciell då vi har krig både i vår närhet (Ukraina) och långt borta (Israel – Gaza). Nu på söndag, den första advent, får vi fira starten av ett nytt kyrkoår. Om vi som kyrka ska få kraft att vara ett ljus i mörkret behöver vi stanna upp och tända ljus, och i skenet av ljusen be för vår värld om fred och försoning.

Advent betyder ett nytt kyrkoår. I kyrkan håller vi oss med ett eget år som skiljer sig från det vanliga året, det som börjar med nyårsdagen. Skillnaden är att medan dag läggs till dag i det vanliga året, så ger oss kyrkans år ett nytt budskap varje vecka. Advent vill därför säga oss att en ny dag är en gåva och nåd. Under hela adventstiden uttrycker vi på olika sätt vår längtan och vår väntan efter Fridsfursten. Den längtan var stark på Jesu tid precis som nu.

Ordet advent kommer av latinets adventus, som betyder ankomst. Adventus Domini – Herrens ankomst. Det är nu förberedelserna inför julen, både andligt och praktiskt, tar sin början. Så snart firandet av Jesu födelse blev en stor högtid i den kristna kyrkan fick den också sin särskilda förberedelsetid. Förberedelsetidens längd har varierat, i Rom på 1000-talet bestämde kyrkan att adventssöndagarna skulle vara fyra.

Förr i tiden var advent en sträng och allvarlig bot- och förberedelseperiod. Julfasta kallades den. Julen skulle inte tas ut i förskott. Man skulle vara återhållsam med mat och dryck och undvika allt störande och bullrigt arbete. Inga viktiga saker skulle påbörjas. Att ta ut lysning inför en vigsel under advent var mycket olycksbådande – då kunde paret få vänta hela livet ut på arvingar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 48 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar
"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"
Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet
Mötesvecka i Tibro ska peppa och inspirera
Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"
Sover i tält – ett år efter jordbävningen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies