Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Ett radikalt ingripande närmar sig"

Debatt Publicerad: 2023-11-23 16:04

Snart sagt hela världen har den senaste tiden varit upptagen av den pågående konflikten i Mellanöstern. Alla försöker förstå och värdera vilka konsekvenser den kan få för människor i närområdet och för världssamfundet i sin helhet. Efter Hamas terrormassaker i Israel den 7 oktober med 120 döda och en gisslantagning av 250 personer, fruktar man att konflikten eskalerar.

För Israel är det som hänt en traumatisk upplevelse. Det beskrivs som den värsta upplevelsen för världens judar sedan Förintelsen under andra världskriget.

Att denna terrorhandling kunde genomföras på israelisk mark, väcker känslor av att Israel inte längre är den säkra tillflyktsort för judar som man dittills räknat med. Varken regeringen eller den mytomspunna israeliska säkerhetstjänsten var beredda på att Hamas kunde utföra en så välplanerade attack utan att bli upptäckt. Mot den bakgrunden kan man förstå Israels beslutsamhet att krossa Hamas och dess infrastruktur i Gaza. Politiskt är Israel berett att betala ett högt pris för att uppnå det målet. Hur ”världssamfundet” reagerar blir tydligen en underordnad fråga.

Beroende på i vilken kontext man beskriver händelseutvecklingen, kommer de internationella reaktionerna att se mycket olika ut. Mellanöstern är en världspolitisk brännpunkt, där stormakterna vakar över sina intresseområden. Dessutom är det en konfliktyta för de tre stora världsreligionerna: judendom, islam och den kristna kyrkan. Med sin långa historia i området har dessa tre religioner byggt identitetsskapande lojaliteter var för sig, som idag leder till starka politiska motsättningar och är ett incitament i de flesta konflikterna.

Kristenheten är splittrad i sin bedömning av den aktuella krisen. Det finns en teologisk och politisk ambivalens från kyrkligt håll, när det gäller att förhålla sig till Israel. Bibeln är ju till stor del en judisk historia med profetiska dimensioner, både vad gäller det judiska folket som en realitet och deras förväntningar om en framtid i sitt gamla hemland. Tyvärr lever stora delar av kristenheten med en självbild av att vara det ”nya Israel”. Man har ännu inte gjort upp med en form av teologisk antisemitism som funnits genom hela kyrkohistorien i synen på judar, och som numera tar sig uttryck i politisk antisionism i kritiken av Israel som stat.

Både judar och kristna brottas med att förstå sig själva, sin identitet, sin kallelse och sina konflikter i ett profetiskt perspektiv. Att många kristna över hela världen står med Israel idag beror på att man ser Israels kamp i ett eskatologiskt perspektiv. Det är en viktig anledning till att man på ett genuint och praktiskt sätt vill stå med Israel trots att det är politiskt obekvämt. Bibeln beskriver att den kristna församlingen delar en ödesgemenskap på ett andligt plan med det judiska folkets historia. I sin profetiska förlängning syftar det till en gemensam framtid! Det väcker förhoppningar om att judar och kristna skall kunna mötas i tron på Jesus som Messias, den utlovade Frälsaren.

Hebreerbrevets elfte kapitel vittnar om människor i Israels historia som levt i tro på Gud fram till Jesu inträde i världen. Gud bekräftade deras tro genom speciella händelser i livet. Men ”Ingen av dessa som genom sin tro har fått Guds vittnesbörd fick se löftet uppfyllas. Gud hade förutbestämt något bättre åt oss, och därför skall de uppnå fullkomligheten först tillsammans med oss” (Hebreerbrevet 11:39- 40).

Detta ”oss” avser Guds församling i Kristus för alla folk. Gud hade något större och bättre för judar och hela mänskligheten i det han erbjuder som ett nytt förbund i Jesus Kristus, grundat på försoningen genom Jesu död på korset för både judar och alla andra folk. Guds handlande med det judiska folket just nu är ett tecken för att tiden närmar sig för ett radikalt ingripande i historien från Guds sida genom Jesu återkomst.

Låt oss, trots de förkrossande nyheterna som når oss i massmedia, påminna varandra i våra kyrkor om profetens ord: ”Ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.” Detta är vårt levande hopp i en svår tid, där vi lider med människor som drabbas av den pågående konflikten i världen. Ett hopp för det judiska folket, för hela mänskligheten och Guds underbara skapelse!

Detta är hela världens advent!

Sven Nilsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
Utvisa dem som hyllar Hamas på svenska gator och torg


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies