Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Svenska storsjukhus blöder miljarder

Veckans nummer Publicerad: 2023-11-23 15:52

Hundratals miljoner back, i vissa fall på miljardnivå. Sveriges största sjukhus går mot stora ekonomiska underskott 2023 och tvingas till tuffa besparingar.

– Det blir svårt för sjukvården att få ihop ekonomin framåt, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Svåra ekonomiska tider gräver djupa hål i vårdplånboken. Hos Sveriges största sjukhus lyser siffrorna rött när året närmar sig sitt slut.

Skånes universitetssjukhus spår ett underskott på 1,7 miljarder. Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg räknar med drygt 1,2 miljarder kronor.

Akademiska sjukhuset i Uppsala, som under flera år gått med minus, väntas gå back 870 miljoner kronor 2023. Skenande inflation och fler som söker vård efter pandemin är några av orsakerna till den dystra prognosen.

– Det har vi inte fått kompensation för i budgeten, våra anslag från regionen, säger Ylva Opard, ekonomichef på Akademiska sjukhuset.

Kostnader ökar snabbt

Minussiffrorna gör att Akademiska bland annat behöver dra ner på sin hyrpersonal. Det i sin tur gör att sjukhuset tvingas ställa in operationer.

Karolinska universitetssjukhuset är det enda av de stora sjukhusen som lagt ett varsel – 450 chefstjänster och administrativa tjänster ska försvinna. Övriga sjukhus har i nuläget inga planer på att säga upp personal. Verksamheterna ska i stället ”effektiviseras” på olika sätt – den inhyrda personalen ska minskas, kostnader för material och läkemedel måste sänkas och administrativa utgifter ska ses över.

– Kostnaderna inom slutenvården har ökat snabbt under väldigt många år, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Men att ”effektivisera” och ”ställa om” kommer inte att räcka för att få sjukhusens ekonomi på fötter, anser Annika Wallenskog. Sjukvården behöver mer resurser kommande år, inte minst då vårdtyngden väntas öka i takt med att andelen äldre i landet blir allt fler.

– Det är inte tillräckligt att göra allt det här. Det kommer att bli underskott i några år och problemet är ju att vi ser att det blir svårt för sjukvården att få ihop ekonomin framåt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 47 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar
"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"
Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet
Mötesvecka i Tibro ska peppa och inspirera
Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"
Sover i tält – ett år efter jordbävningen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies