Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken

Veckans nummer Publicerad: 2023-11-23 15:37

– Hade vi inte haft all denna fantastiska musik som vi har till jul hade den här tiden varit väldigt tråkig, säger den norska sångerskan Sissel Kyrkjebø, som för många blivit lite av julens röst framför andra i Norden. Nu börjar hennes julturné i Sverige, Norge och Danmark, och Hemmets Vän fick ett samtal med henne om hur julmusiken påverkar oss, om traditioner och om hur viktigt det är att vara tillsammans.

– Tiden fram till jul, då man umgås med familj och vänner, blir som en ljuspunkt i det mörker och den tid som vi går in i. Det är fantastiskt att se hur något händer hos folk under den här tiden i så gott som hela världen. Att man har den traditionen, att det är så starkt i folks medvetande, säger Sissel Kyrkjebø, när vi talas vid på telefon om den julturné hon påbörjar i veckan. I Sverige sjunger hon i Askersund, Stockholm, Halmstad och Helsingborg.

Började som nioåring

Hon började som nioåring i barnkör, vann sin första lokala talangtävling som elvaåring och när hon var 14 år medverkade hon första gången i tv. Som 18-åring gjorde hon sin första julskiva, ”Glade jul”, och sedan dess har hon kanske mer än någon annan nordisk artist internationellt förknippats med just julen.

Sissel Kyrkjebø berättar att hon rest på julturnéer sedan 1991, framför allt i Sverige, Norge och Danmark. Men hon har också bland annat haft storkonserter som ”Christmas in Vienna” och ”Christmas in Moscow” med Plácido Domingo och José Carreras. 2016 blev hon nominerad till en amerikansk Grammy för julskivan ”Spirit of the Season”, som hon spelade in tillsammans med den amerikanska storkören The tabernacle Choir and Orchestra at Temple Square från Utah.

– Julen är något bra, något vi kan sträva mot gemensamt. Det är då vi också har traditionen att gå på konserter, umgås och gå på julfester. Man har något att glädja sig över i en tid när mycket kan verka trist och tungt. För många är det så, att hade man inte haft något att glädjas över tillsammans, och den fantastiska musiken, så hade det varit väldigt tråkigt, fortsätter hon.

Har du skrivit mycken egen julmusik också?

– Nej, egentligen inte. Den första julskivan där jag själv varit med och skrivit musiken gjorde jag först förra året, den heter Winter Morning (Vintermorgon). Den sången spelade jag in med kören ”The Tabernacle Choir and Orchestra at Temple Square” i Salt Lake City, Utah, berättar Sissel Kyrkjebø och kommer snart in på vad julmusik kan betyda.

– När det gäller julens sånger har det bara blivit mer och mer varierat. På julkonserterna blir det både engelska och amerikanska sånger, nordiska sånger, några är mer av vintersånger, några är julsånger och några är countrysånger som man inte alls förknippar med julen.

– Men julkonserterna handlar om att vi som musiker och artister önskar att förmedla en stämning, vi vill få folk att känna en jul- och vinterstämning oavsett hur det ser ut utanför konsertlokalen. Det är det fantastiska med musik, att vi kan få folk att känna den julstämningen.

– En konsert ska beröra, du ska känna att det här betyder något. Kanske inte nödvändigtvis så att du börjar gråta, men att du blir berörd. Eller att du kan skratta, att du får ny kraft. Musiken kan få dig att minnas, och det är det som gör julmusiken så speciell, den får i gång tankarna. Det är musik du hör från år till år i en eller annan konstellation eller form, och det sätter i gång minnen av både lukter, platser, människor och händelser, fortsätter hon.

– Som när jag hör Mahalia Jackson när hon sjunger ”Silent Night”. Jag minns själv när jag första gången såg en julgran med levande ljus och man spelade den sången. Varje gång jag hör den inspelningen är det vad jag tänker på – en julgran med levande ljus. Även om det skulle vara mitt i sommaren. På samma sätt har publiken sina minnen, det upplever jag väldigt starkt. De enskilda sångerna kan beröra folk på olika sätt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 47 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar
"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"
Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet
Mötesvecka i Tibro ska peppa och inspirera
Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"
Sover i tält – ett år efter jordbävningen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies