Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Utvisa dem som hyllar Hamas på svenska gator och torg

Debatt Publicerad: 2023-11-16 16:28

Den 7 oktober 2023 kommer alltid finnas med mig. Chocken över det urskillningslösa mördandet, utfört av terrororganisationen Hamas på oskyldiga barn, kvinnor och män, spred sig till varje cell i kroppen. På kvällen tog jag del av hur detta vidriga mördande firades på svenska gator och torg. Enligt min uppfattning har de människor som gör detta förverkat sin rätt att vara kvar i Sverige. Regeringen måste göra det möjligt att utvisa personer, som inte är svenska medborgare, om de öppet stöder en terrororganisation. De har inte här att göra.

Sedan den 7 oktober har Israel använt sin rätt, även skyldighet, att försvara sin befolkning mot terrorn. Man gör detta i överensstämmelse med internationell rätt och folkrättens principer. Den israeliske premiärministern har sammanfattat den israeliska situationen: ”If the Arabs put down their weapons today, there would be no more violence. If the Jews put down their weapons today, there would be no more Israel.” (Om araberna lägger ner sina vapen idag skulle det inte bli mer våld. Om judarna lade ner sina vapen idag skulle Israel inte mer finnas, red övers.) Hamas startade kriget och är det största hotet mot både fred och palestinier. Hamas förvägrar palestinier en fredlig samtid och framtid samt en hållbar tvåstatslösning.

Israel måste göra allt i sin makt för att undvika att oskyldiga människor dör. Det är en humanitär tragedi. Kristdemokraterna såg till att regeringen tillför 150 miljoner kronor i humanitärt bistånd till det palestinska folket samtidigt som utvecklingsbiståndet pausas. Hjälp till de som lider parallellt med att vi säkerställer att inte en enda krona finansierar terrorism eller propaganda som planterar hat och göder motsättningar.

Jag är rädd för det jag ser i Sverige. Antisemitism visas öppet på gator & torg. Det är både sjukt och läskigt, men tystnaden känns om möjligt än värre. Var är alla de som i tid och otid vill delge alla sin uppfattning? Varför var de tysta när man i Sverige såg människor fira Hamas vidriga massaker på israeliska civila? Det är på sin plats att påpeka att firandet av terroristernas mördande skedde före Israels svar på attacken.

Under mina år som präst/herde tog jag varje år med mig konfirmanderna till Auschwitz/Birkenau (ett år till Bergen-Belsen). Det kostade församlingen en hel del pengar, men jag var och är övertygad om det kloka i att prioritera dessa resor. Syftet var att visa på vad som händer när vi delar upp oss i ett ”vi” och ”dem”. När andra anses vara mindre värda. Med resan blev det inte bara ord eller teori. Jag har alltid hävdat, och hävdar än starkare idag, att vi måste slå vakt om den kristna människosynen: alla människors lika, unika och okränkbara värde.

Antisemitismen har alltid funnits i Sverige. Omfattningen som vi ser idag är dock till stor del ett importerat problem. Personer från Mellanöstern har marinerats i hat mot judar och Israel sedan de var små, det försvinner inte vid den svenska landsgränsen. Det innebär dock inte att vi ska se mellan fingrarna, vad blir i så fall konsekvensen? Naomi Abramowicz skriver i Göteborgs-Posten: ”Det må vara obekvämt, men den som sopar judehat under mattan eller försöker att relativisera bort hatet genom att påstå att förövaren också är ett offer bidrar till att skapa ett samhälle där judiska barn inte har samma rätt att känna sig trygga i skolan som alla andra.”

I det Tidöavtal som regeringspartierna och Sverigedemokraterna förhandlade fram finns en text som kan utgöra grund för en kommande lagstiftning. I avtalet står att de som befinner sig i Sverige: ”har en skyldighet att uppvisa respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar och inte i handling missakta befolkningen.” Att delta i demonstrationer till stöd för Hamas är att bespotta våra grundläggande svenska värderingar.

Den vidriga antisemitismen måste mötas öppet, tydligt och utan kompromisser. Det är inte dialogpoliser, fiffiga armband eller kurser i svensk värdegrund som är svaret. Sverige ska ha nolltolerans mot hatbrott. Detta ska vara supertydligt för alla som kommer till vårt land. Därför ska regeringen se till så alla de, som inte är svenska medborgare, som ger uttryck för antisemitism utvisas.

Hans Eklind, riksdagsledamot (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies