Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Längre skoldagar väntar de yngsta eleverna

Veckans nummer Publicerad: 2023-11-16 16:15

Till nästa sommarlov är det tack och hej då till de timmar på skolschemat som eleven fått välja fritt. I stället för till exempel körsång eller basket blir det mer historia.

Och fler ändringar är på gång. För de yngsta eleverna väntar mer svenska och matte – och längre skoldagar.

– Om det görs på rätt sätt kan det bli bra, säger Åsa Fahlén, ordförande i Sveriges Lärare.

Det handlar om grundskolans timplan, som anger hur mycket undervisning eleverna har rätt till i varje ämne. När en sjuåring börjar första klass har hen minst 6 890 timmar framför sig. Om timmarna skulle fördelas jämnt över de nio åren blir 21,5 timmar per skolvecka. Fast av givna skäl har lågstadieeleverna kortare arbetsdagar och tonåringarna längre.

Ett av de minsta utrymmena i timplanen har det som kallas elevens val. Det kan vara en viss sport, slöjd eller kanske körsång. Elevens val kan också vara ett nybörjarspråk.

”Användas bättre”

Men elevens val är alltså på väg bort. Från och med nästa läsår ska tiden till elevens val ”användas bättre”, har regeringen föreslagit. Det finns ämnen som är i stort behov av mer undervisningstid, samtidigt som kvaliteten på elevens val skiftar.

Vinnare är de samhällsorienterande ämnena (SO), och framför allt historia. De naturorienterande ämnena (NO) utökas i något lägre grad.

– På det stora hela tycker vi att förändringen är bra. Vi har sett att vissa ämnen behöver mer tid, medan många skolor inte använder tiden för elevens val på ett speciellt bra sätt. Det finns naturligtvis undantag, men på det stora hela är elevens val timmar som ligger och skvalpar, säger Åsa Fahlén.

”Kort tid i skolan”

Men en mycket större förändring än så är på gång. Regeringen vill att lågstadieelevernas skoldagar ska förlängas, och att den utökade tiden ska ägnas främst åt matte och svenska.

– Svenska skolbarn går förhållandevis kort tid i skolan och vi ser stora problem när det gäller framför allt läsning, skrivning och matematik, sade skolminister Lotta Edholm (L) till TT i december i fjol.

Skolverket ska om några veckor presentera förslag på hur utökningen kan göras. Klart är att eleverna ska gå upp i arbetstid med nästan 10 procent. Det innebär att eleverna går från minst cirka 17,5 timmars undervisning per skolvecka till lite mer än 19 timmar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies