Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

LP:s famijehem ska ge väg ut ur gängkriminalitet

Veckans nummer Publicerad: 2023-11-16 16:00

Fem frågor: Semias Schenberg, verksamhetsledare på LP-verksamheten.

Under hösten har LP-stiftelsen startat sin nya satsning mot gängkriminalitet – LP Exodus, den första på kristen grund. Nu planerar man också att från år 2024 kunna erbjuda familjehem som en väg ut ur kriminaliteten.

Pingströrelsens LP-verksamhet har arbetat med beroendevård på många olika plan i många år. Den har sina rötter i LPstiftelsen som startades 1959, och idag har man bland annat två behandlingshem och nära 70 lokalavdelningar som under namnet LP-kontakten tar hand om människor med beroendeproblematik.

Varför startar ni LP Exodus?

– Vi har egentligen alltid jobbat med människor i kriminalitet och avkriminalisering, men under de senaste åren har kriminaliteten tilltagit och förändrats väldigt tydligt, svarar verksamhetsledaren Semias Schenberg.

– Även våra pastorer som finns på fängelserna märker att allt fler av dem de möter kommer in i gängkriminalitet, och det blir allt svårare för dem att hoppa av. Vi kände att vi ville utveckla vårt behandlingsprogram med ett avhopparprogram för att bli ännu mer aktuella i det vi gör och det vi är bra på. Men i dagsläget är det så tufft och det är en sådan hotbild att man behöver ha en extraordinär och särskilt anpassad verksamhet för just de här som vill lämna det kriminella.

– Efter att ha jobbat med det här i två års tid var vi nu redo att lansera LP Exodus. Namnet Exodus är hämtat från Andra Mosebok och betyder uttåg, att lämna något. Vi ville bygga ett nätverk av coacher på platser där det finns sysselsättning och en god församlingsgemenskap. Vi jobbade fram ett koncept, vi har utbildat coacher och har skrivit kontrakt med kommuner.

Varför är tron så viktig i det här?

– Vi tycker att det ska finnas en kristen avhopparverksamhet, inte minst för att det är allmänt känt att just frälsning är en faktor som gör att killar och tjejer vill hoppa av – därför att man möter Gud, och det händer mycket på fängelset. Man sitter inne, man får kanske möta en fängelsepastor eller en diakon och så börjar man tänka. Då kan de redan där bestämma sig för att när man ska mucka kan man skriva in sig i programmet och hamna någonstans i Sverige och få hjälp.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies