Stora utmaningar för Mukwege inför presidentvalet i DR Kongo
Debatt Publicerad: 2023-11-09 16:36
Fredspristagaren, läkaren och pingstvännen Denis Mukwege tar ett djärvt steg när han blir en av kandidaterna till presidentposten i Demokratiska republiken Kongo den 20 december. Med sina rötter i pingströrelsen, och en internationellt hyllad insats för landets kvinnor, är han en ovanlig presidentkandidat. Många bedömare ser riskerna när han lämnar sin mångåriga läkarinsats vid Panzisjukhuset i Bukawu i östra DR Kongo.
För fem år sedan valdes den nu sittande presidenten Félix Tshisekedi som Denise Mukwege utmanar.
Men även om den mycket aktade kvinnoläkaren ger sig in i presidentvalet och har ett imponerande internationellt nätverk bakom sig, är situationen och utmaningarna oerhört stora. Trots sina omfattande naturrikedomar är Demokratiska republiken Kongo ett av de fattigaste länderna i Afrika.
Sedan självständigheten 1960, efter nära 100 år av utsugning från bland annat dåvarande belgiska kung Leopold II, har landets majoritetsbefolkning plågats av vanstyre.
Denis Mukwege, som också är avskild pingstpastor, liksom sin far, har fört en oerhörd kamp mot korruption, sexuellt våld mot kvinnor och den skövling av naturrikedomar som pågått i landet under flera hundra år. När han besökte Sverige i januari i år deltog han i en internationell konferens med 850 pingstpastorer i Upplands Väsby. Cirka 700 av dem kom från Sverige medan 150–200 hade internationell bakgrund, inte minst från den afrikanska kontinenten.
För att klara den stora utmaningen att väljas, istället för den sittande kongolesiske presidenten, krävs mycket stöd både i hemlandet och internationellt. Denis Mukwege behöver gå in i en ny roll, en profetisk roll mot de oerhörda krafter som skapat landets fruktansvärda fattigdom. Utländska exploatörer har lagt under sig naturrikedomar som idag används bland annat inom mobiltelefonindustrin i världen.
Denis Mukwege är en mycket högröstad kritiker av både exploatörer och landets politiska ledning. Att gå från en aktad läkarprofession och position som internationellt hyllad ledare till att försöka medverka till att korruption, laglöshet och vidrig kvinnomisshandel kan slås tillbaka, är en oerhörd utmaning.
Sedan mer än 100 år har svensk pingstmission och svensk baptistmission arbetat i Kongo-Kinshasa. Mukwege går nu från ett kristet, profetiskt perspektiv och en betydelsefull läkarinsats till att angripa makthungriga ledares position, något som är närmast en gigantisk uppgift. Det är inte givet att hans stora stöd kommer att bestå inför dessa utmaningar.
Mukwege har stor uppbackning i landet, liksom internationellt som Nobels fredspristagare, mottagare av FN:s pris för mänskliga rättigheter, Olof Palmepriset, Sacharovpriset för tankefrihet och andra tunga utmärkelser. Men det blir en helt annat situation att ge sig in i och försöka bidra till förändring i det sargade landets blodbesudlade politiska historia.
Den svenska baptistmissionären och läkaren Agneta Lillqvist Bennstam, som arbetade i Kongo- Kinshasa i 17 år, ser både landets stora svårigheter men också möjligheter. Länge har Mukweges tänkbara beslut att bli presidentkandidat anats. Men när han nu offentligt verkligen ställer upp i valet för att möjligen vara med och leda 100 miljoner kongoleser, blir situationen en helt annan.
Agneta Lillqvist Bennstam befarar att Denis Mukwege kommer att förlora det inflytande han har som fredsaktivist och Nobelpristagare.
Den internationellt hyllade läkaren utmanar oerhörda krafter, som säkert inte ser på hans kandidatur med blida ögon.
I samband med presidentvalet lämnar han sin roll som läkare. Redan i den rollen har han under många år haft en utsatt position eftersom han tagit strid för skändade kvinnor. Militären har under decennier använt brutalt våld för att förstöra livet för kongolesiska kvinnor. Omkring 50 000 av dem har räddats på Panzisjukhuset, men få av dem har kunnat återvända till sina hemorter. De har blivit märkta för livet av det brutala våld de mött.
DR Kongos militära ledare har sett hur deras ljusskygga verksamhet hotats av Mukweges outtröttliga kamp. Han har fått betala ett oerhört pris och vid flera tillfällen varit nära att förlora sitt liv. Han bor numera med sin familj inne på Panzisjukhusets område.
Den närmaste tiden fram till 20 december blir en oerhört spännande tid för DR Kongos folk, men också för Nobelpristagarens eget liv. Förhoppningsvis förblir den internationella opinionen ett starkt stöd. Men det är landets egen befolkning som frimodigt behöver backa upp hans kandidatur.
Per Danielsson
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|