Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Nu får vi inte tiga

Ledare Publicerad: 2023-11-09 16:32

Genom hela vår historia har den judiska befolkningen utsatts för grymma förföljelser i världen. Den brutala attacken 7 oktober från Hamas då minst 260 människor mördades på en musikfestival nära Gaza, som ett led i Hamas angrepp på Israel, har chockat många medborgare i olika länder.

Den 9–10 november i år är det 85 år sedan Tysklands nazister genomförde ”Kristallnatten”. Då brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus. Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserade och plundrade. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren.

Den judiska befolkningen i världen är märkt av många brutala minnen. Efter andra världskriget sa västvärldens demokratier att Förintelsen av sex miljoner judar, som inleddes efter Kristallnatten, aldrig skulle få upprepas.

Sveriges förre statsminister, Göran Persson, var en av många som i slutet av 1990-talet höjde sin röst. Han stod även bakom en bok, ”Om detta må ni berätta”, som även finns som e-bok att ladda ner gratis med filmklipp, bildspel och tidslinje.

Den antisemitism som nu sprider sig över världen, också i Sverige, måste västvärlden protestera tydligt emot.

Efter andra världskriget trodde de flesta demokratiska länders medborgare att Förintelsen inte kunde upprepas. Nu ser vi många tecken på det motsatta. Det riktigt skakande är att majoriteten av medborgarna i västvärldens länder blir allt tystare i sitt stöd för den judiska befolkningen.

Krig är alltid fruktansvärt, men när den enda demokratiska nationen i Mellanöstern angrips så brutalt, som skedde med Hamas oktober-attack, måste vi reagera och inte vara tysta. Alla är inte tysta, tack och lov.

Prästen och riksdagsledamoten Hans Eklind skriver på sin Facebook-sida: ”Jag är rädd för det jag ser i Sverige. Antisemitismen visas öppet på gator och torg, i sociala medier med mera. Det är i sig både sjukt och läskigt, men tystnaden känns, om möjligt, än värre. Var är alla de som i tid och otid vill delge alla sin uppfattning? Varför tysta när man i Sverige såg människor fira Hamas vidriga massaker på israeliska civila …Vi måste slå vakt om den kristna människosynen: alla människors lika, unika och okränkbara värde.”

Gitten Öholm, representant för svenska avdelningen av Internationella kristna ambassaden, Jerusalem, skriver i en debattartikel: ”Jag frågar efter er präster och pastorer som stått på barrikaderna för nysvenskar, homosexuella och de lidande i Ukraina, men som nu, när det gäller Guds egendomsfolk judarna, är tysta. Ni tiger. Varför?”

Har vi som svenskar och speciellt kristenheten drabbats av tunghäfta? Eller är det rädsla för att stå upp för det lidande judiska folket i Israel och i Sverige? Bara för att man utmanas att visa sitt stöd för judarna och Israel, betyder det inte att man vänt ryggen åt den lidande palestinska befolkningen, som är fångad under Hamas terrorvälde i Gaza och på Västbanken. Vi måste samtidigt kunna hålla två ståndpunkter i våra tankar och på våra läppar.

Opinionsmässigt är det ett mycket allvarligt läge i Sverige, om vi nu tiger angående vårt stöd till den judiska befolkningen, som är så trängda. Låt inte andra världskrigets tystnad och feghet upprepa sig!

Daniel Leviathan, doktorand i judaistik vid Lunds universitet, skrev nyligen i en debattartikel i Expressen några oerhört allvarliga ord: ”2025 firar vi 250-årsjubileet av den första juden, Aron Isak, som fick bosätta sig i Sverige utan att konvertera. 250 år av judiskt liv i Sverige, vars påverkan kan ses överallt i vår svenska kultur. För första gången tvivlar jag på att det kommer att finnas några judar kvar i Sverige till 300-årsjubileet.”

Vi får allvarligt hoppas att han inte får rätt!

Hemmets Vän 9 november 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna
Ge inte upp!
Döden gör oss levande
Ny oförutsägbar tid
Rådvilla inför våldet
Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies