Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vi måste förbereda oss på en ny verklighet

Veckans kommentar Publicerad: 2023-11-09 16:28

Denna vecka om ett år vet vi vem som blir USA:s 60:e president. Tyvärr talar det mesta för att Donald Trump blir omvald vilket innebär stora risker för Sverige och Europa. Trump har varit mycket tydlig med att han inte har för avsikt att fortsätta stödja Ukraina i kriget mot Ryssland. Detsamma gäller tongivande delar av det republikanska partiet som i den amerikanska kongressens andrakammare, representanthuset, i veckan stoppade ett stödpaket till Ukraina. Det ska också ses mot bakgrund av att Zelenskyj inte fick tala i kongressen när han besökte Washington i början av hösten.

Det är viktigt att se hur vindarna blåser. I september flög Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock till Texas. I Austin träffade hon guvernören Greg Abbott på tu man hand. En märklig tête-à-tête mellan en europeisk Grönparti-miljökämpe och en ärkerepublikansk partihöjdare. Enligt en artikel i Washington Post förra veckan var syftet med Baerbocks besök hos Abbott att den tyska regeringen är orolig för valets utgång och vill veta hur republikanerna ser på Europa och världen. Tyskland förbereder sig för en framtid med minskat USA-stöd. Det borde vi också göra i Sverige.

I en intervju med brittiska The Economist i veckan berättar Ukrainas överbefälhavare general Valery Zaluzhnydet det alla egentligen redan vet – det går inte särskilt bra för Ukraina. Efter att den länge emotsedda offensiven inleddes i våras har Ukraina bara flyttat fram positionerna 17 kilometer. Zaluzhnydet säger förbluffande öppenhjärtigt att man inte kommer någon vart, det har blivit ett ställningskrig där Ryssland har långt större resurser och där soldaters liv inte värdesätts. I intervjun drar han paralleller till första världskrigets skyttegravar och ser framför sig ett långt krig där Putin riskerar att nöta ner Ukraina och Europa.

Mycket talar för att vi går svåra och farliga tider till mötes. De mörka molnen, hoten mot Sverige, syns allt tydligare och vår ensamhet har blivit prekär. Framförallt handlar det om det ökande ryska hotet tillsammans med amerikanernas tilltagande ointresse för Europas säkerhet. Vi står dessutom, precis som Ukraina, fortfarande utanför Nato.

När nu USA:s stöd till Ukraina minskar, för att troligtvis helt upphöra om ett år, innebär det att Ryssland kan komma att avancera i Ukraina. Det vore, som försvarsminister Pål Jonson sa i Sälen i januari i år, ”det största hotet mot Sveriges säkerhet är en rysk seger”. Ett år har vi på oss. Det är en kort tid, men vi gör klokt i att förbereda oss för en tid då vi behöver tackla det ryska hotet ensamma. Vintern är i antågande på flera sätt.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken
Blicka bakåt för vägen vidare
Hur ska staten garantera svenska judars säkerhet?
"Vi får inte ursäkta den arabiska antisemitismen"
Dags att Pingst väljer en kvinna
Boken mår bra och läsningen lever
Ska du förstå världen måste du läsa på papper
Återta vuxenansvaret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies