Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

ÖB: Ryssland kan attackera fler än Ukraina

Veckans nummer Publicerad: 2023-11-09 16:22

Sverige måste vara berett på att Ryssland kan angripa andra länder efter Ukraina, enligt ÖB. Försvarsmakten vill nu satsa mer på bland annat luftförsvaret och att tillsammans med Nato verka med stridskrafter utanför Sverige. Men det innebär att uppbyggnaden av armén dröjer.

Sveriges försvar ska både rustas upp och anpassas till Nato. På måndagen lämnade överbefälhavare Micael Bydén sitt militära råd till regeringen om hur det ska gå till.

ÖB konstaterar att det rör sig om en stor omställning som Försvarsmakten står inför.

– Vi går från att ha varit militärt alliansfria till att bli allierade i ett kollektivt försvar. För oss innebär det att grundvalarna är fundamentalt förändrade för svensk försvarspolitik, säger Micael Bydén till TT.

Det militära rådet är ett underlag inför riksdagens försvarsbeslut som ska fattas 2024, och pekar ut hur det svenska försvaret ska utformas 2025–2035.

Ryssland det stora hotet

Och rådet innebär stora förändringar jämfört med tidigare.

År 2020, när nuvarande försvarsbeslut togs, hade Ryssland inte inlett sin storskaliga invasion av Ukraina, och Sverige hade inte skänkt bort stora mängder försvarsmateriel och inte heller sökt medlemskap i Nato.

Svensk försvarspolitik måste beakta risken att Rysslands krig mot Ukraina kan eskalera till ett angrepp mot andra stater, enligt ÖB.

– Det är inte en fråga om, utan när rysk militär förmåga är tillbaka på bredden efter förluster i Ukraina, säger Bydén.

ÖB vill se ett ökat fokus på luftförsvar, bland annat för att kunna ingå i Natos integrerade luft- och robotförsvar, och en ökad förmåga att använda och försvara sig mot drönare.

Operationer utanför Sverige

Två av arméns brigader prioriteras också för att tidigt kunna delta i Natos markoperationer, inte minst utanför Sveriges gränser.

– Att vara allierad kommer att innebära att vi behöver ha förband som är bemannade, utrustade och övade för att snabbt kunna gå in i operationer, säger Bydén.

Enligt ÖB är förväntningarna höga på att Sverige snart efter inträdet vid behov ska kunna gå in med förband i annat land.

ÖB vill även utveckla logistiken så att Sverige kan verka som ”basområde” för allierade förband. Det kan innebära ny infrastruktur och förhandslagring av vapen och materiel.

– Vi måste ha klart för oss hur man kan frakta mängder av prylar som kommer, oavsett vad de väger och stora de är. De behöver finnas på våra vägar, järnvägar och de behöver komma in på våra flygplatser på nåt sätt så att man får fart på det.

Ska det byggas nya baser för detta?

– Vi har de baser vi har, hamnar, flygbaser, stora garnisonsområden. Men att det kommer att behöva investeras mer är uppenbart.

ÖB betonar att försvaret avråder från ”nya organisationsenheter”, som flottiljer eller regementen. Däremot kan nuvarande baser behöva kompletteras med sådant som förråd och liknande, säger han.

Läs mer i Hemmets Vän nr 45 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies