Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Tillsammans kan vi överleva krisen"

Veckans nummer Publicerad: 2023-11-09 16:13

– För mig är det viktigaste att vi möter krisen tillsammans, säger Jonas Ahlforn von Beetzen, till vardags kyrkoherde i Svenska kyrkan i Florida, men också känd som ”Prepperprästen”. Under hösten har han talat om krisberedskap och civilförsvar i bland annat Himlen TV7:s tv-serie Klara krisen tillsammans.

– Församlingarna kan spela en avgörande roll för ett samhälle i kris, förklarar han.

– Tillsammans är vi starkare. När vi möter en kris i våra liv, i familjen eller rentav i samhället, då är det med stor sannolikhet så att vissa dagar kommer den ena att uppleva sig starkare, andra dagar kommer den andra att uppleva sig starkare. När man står tillsammans i en kris kan man ”växeldra”, om du förstår symboliken, fortsätter Jonas Ahlforn von Beetzen när vi talas vid via WhatsApp.

– Jag är ingen militant prepper som förväntar mig ett Harmageddon, där jag har vapen och mat gömda för flera år framåt i hemliga sommarstugor. Min tanke är att försöka få samhället att vara sig så likt som det bara går. Det är ändå vardagen som är det bästa skyddet emot en djup kris – det har man exempelvis lärt sig i Ukraina, där man gör allt för att vardagen ska fungera, fortsätter han.

– Det andra viktiga är att möta krisen med hopp. Det finns så mycket dystopier hela tiden i vårt samhälle nu, och dystopier har en tendens att bli självuppfyllande profetior. Om jag tänker på allt som är riskfyllt och fokuserar på det och andra i min omgivning gör samma sak, då blir hela min värld mörkare och jag får ett svårare liv. Min kreativitet kommer att gå ner, min känsla av att satsa på framtiden kommer att minska. Man blir mer kortsiktig.

– Vi behöver höja blicken: Mänskligheten har gått igenom hur många svåra kriser som helst under sin levnad och fortfarande står vi här. Vi är fler än någonsin, vi överkommer kriser. Varje enskild person gör det inte, men mänskligheten och släktet gör det.

– Kommer vi i kris måste vi klara av det, och det gör vi tillsammans, säger Jonas Ahlforn von Beetzen och talar om den bok han gav ut för något år sedan, Prepperprästens beredskapsbok.

– Min bok fick titeln ”Så överlever du, gör gott och sprider hopp”. Jag kan känna en genuin oro när det är för självcentrerat. Det är det stora hotet, som jag ser det. Man tänker bara på sitt när det gäller olika samhällskriser.

Men hur började det här för din del?

– För mig började det med det man brukar kalla ”Ryska påsken” – långfredagen den 29 mars 2013, berättar han och syftar på en uppmärksammad incident då ett par ryska bombplan åtföljda av fyra jaktplan flög i angreppsformation mot mål på svenska fastlandet innan de vek av trefyra mil från svenskt luftterritorium utanför Gotska Sandön och återgick till sina baser. Det skedde i samband med de ryska luftanfallsstyrkornas pågående stridsövning Ladoga-13.

– Svenska Dagbladet avslöjade händelsen i en stor artikel. Övningen hade tydligen gått ut på att genomföra en simulerad kärnvapenattack mot en av Sveriges få viktiga militära baser som då fanns i norra Stockholm. När det här uppdagades hade Sverige inte kunnat skicka upp ett enda stridsflygplan därför att beredskapen var så låg. Det var danska flygplan som åkte upp och avvisade den här övningen från rysk sida, berättar han.

– Det första jag gjorde var att ta kontakt med Hemvärnet – då bodde vi i Piteå. Men jag insåg snart att den vägen nog inte riktigt var min väg. I stället började jag engagera mig i civilförsvarsfrågor – det var det jag också hade gjort som brandman i lumpen för 20 år sedan. Jag började i det lilla också skapa en viss egen beredskap.

– Jag tänkte: Vad händer för min familj? Och hur ska jag kunna göra mitt arbete som präst om allt jag förväntar mig ska fungera – elektricitet, telefoni och annat – om det av någon anledning inte gör det? Jag insåg att allt som någon gör, allt som var och en gör, det gör skillnad, det har stor betydelse, fortsätter han och talar om hur svenska beredskapsplaner dammades av efter incidenten, hur Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) skickade ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” 2018, och hur han sedan började hålla föredrag om krisberedskap efter att ha uppmärksammats i en artikel.

– När jag pratar om det här med att stå tillsammans, att gemensamt sluta upp och om att ha hopp för morgondagen, då uppfattar jag det som att det väcks något till liv igen hos människor som lyssnar. Både hos människor som har en tro och som inte har det.

– Det är som att det ligger i våra hjärtan att vi vill leva i gemenskap, vi vill inte leva själva. Men när vi blir rädda, då tänker vi bara på oss själva. Mitt budskap är att jag vill försöka vara kvar på min gata, jag vill fortsätta att försöka göra mitt arbete i min församling vare sig jag är i Sverige eller här i Florida.

Läs mer i Hemmets Vän nr 45 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies