Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ny oförutsägbar tid

Ledare Publicerad: 2023-10-26 16:15

De hade kommit till Bryssel för att de var fotbollsentusiaster. Där släcktes två äldre svenska mäns liv brutalt, av kulor från ett automatvapen. De dödades för att de var svenskar. Det verkliga motivet för morden får vi aldrig svar på. Mördaren är död. Men händelsen förstärker också den totalt nya bilden att det trygga Sverige knappast finns längre. Bara i år har 314 skjutningar lett till 47 avlidna och 90 skadade personer, enligt polisen.

Den brutala verkligheten är att dödandet tycks kunna inträffa i storstäder liksom på mindre orter. Det är inte längre enbart kopplat till kriminella som dödar varandra. Våldet drabbar oskyldiga, som bara råkar befinna sig på fel plats vid fel tid.

Före detta juristen och numera deckarförfattaren, Jens Lapidus, säger i en intervju i lördagens Dagens Nyheter att han är förvånad att den nya brutaliteten bryter mot en hederskodex som även kriminella följt under många år. Han kallar det gamla tjuvregler, att man inte ger sig på kvinnor, familjemedlemmar och utomstående.

Tidigare drabbades motståndare i kriminella gäng. Så är det fortfarande. Men nu släcks livet också på oskyldiga, i det upptrappade våldet.

Polisen gör många berömvärda insatser, men, trots en stort utökad polisstyrka i landet räcker det tyvärr inte för att skydda enskilda medborgare. Nu måste ett omfattande nätverk byggas och förstärkas, där medborgare av alla kategorier aktivt engagerar sig på olika sätt, för att återskapa ett tryggare Sverige.

Det är lättare sagt än gjort. Alla goda krafter behövs i samverkan.

Kanske vi alltför länge och alltför mycket har litat på det offentliga skyddet som polis, rättsväsende och socialtjänst erbjuder. Men ingen svensk medborgare får luta sig tillbaka och tro att rättsväsendet själva klarar detta.

Nu handlar det inte om att medborgargarden med vapen ska börja ”patrullera” i våra städer. Då är faran stor att vi får en maffialiknande situation, som drivs av misstänksamhet och konspirationsteorier.

Anonymiteten ska brytas. Talesätt som ”inte mitt bord” behöver upphöra. Vi måste prata mer med varandra, lägga oss i lite mer, utan att vi får ett skvallersamhälle. Kan vi återskapa sund vaksamhet och omsorg om varandra, har vi kommit en bra bit på väg.

Nu ser vi alltför många vattentäta skott mellan olika institutioner. Sekretess är bra och nödvändigt för att bibehålla ett tryggt och säkert samhälle. Men om sekretessregler, att en verksamhet inte har en aning om vad andra myndigheter gör, att andra verksamhetsområden inte kan delges information och överblick blir det fel.

I fallet med den 45-årige tunisier, som mördade de två oskyldiga fotbollsentusiasterna i Bryssel, vet vi med facit i hand att han suttit i svenskt fängelse för grovt narkotikabrott 2012. Sedan dess har han illegalt vistats i olika europeiska länder. Eftersom han tydligen radikaliserats den senaste tiden var det inte lätt att förutse hans handlande. Men mannens bitvis våldsamma uppträdande, under de mer än två år han suttit fängslad i Sverige, borde kanske ökat våra myndigheters vaksamhet. Han saknade uppehållstillstånd.

Det är alltid lätt att vara efterklok. Nu måste en fördjupad analys göras. Hur kan vi stärka skyddet av svenska medborgare, utan att främja främlingsfientlighet eller osund misstänksamhet? Vaksamhet och misstänksamhet är två helt olika saker. Öppenhet och viss frågvishet, tillsammans med samtal mellan grannar, vänner och arbetskamrater, kan bidra till att vaksamheten ökar.

Hemmets Vän 26 oktober 2023

HEMMETS VÄN 26 OKTOBER 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna
Ge inte upp!
Nu får vi inte tiga
Döden gör oss levande
Rådvilla inför våldet
Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies