Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hur ska staten garantera svenska judars säkerhet?

Veckans kommentar Publicerad: 2023-10-26 16:11

På Sergels torg i Stockholm i söndags kväll deltog omkring 5 000 personer i en manifestation till stöd för Gaza och Palestina. Arrangörer var ett löst nätverk som kallar sig Palestinska arbetsgruppen. Tonläget var stundtals aggressivt. Folkmassan skanderade bland annat ”Krossa sionismen” och ”From the river to the sea, Palestine will be free” – en ramsa som rimmar både på engelska och arabiska. ”The River” syftar på Jordanfloden och Israels gräns mot Jordan, och med ”the sea” avses Israels kustlinje mot Medelhavet – det handlar om Israels utplånande.

Och förra helgens planerade 120-årsfirande av synagogan i Malmö ställdes in av försiktighetskäl. Judiska församlingen ville och vågade inte efter attackerna från Hamas och antisemitismen i bilparaderna. Talesperson Fredrik Sieradzki uppgav till TT att allt hans fokus låg på att gjuta olja på vågorna och lugna ner den hätska stämningen som uppstått i staden. I slutna och öppna arabiskspråkiga grupper på svenska sociala medier varvas jubelrop med krigisk propaganda med islamsk grund, enligt stiftelsen Doku. Bland de tusentals som bidrar med kommentarer finns svenska imamer, lärare, sjukvårdspersonal och biståndsarbetare.

Situationen med den flödande antisemitismen riskerar också bli värre allteftersom USA, Israel och Iran förbereder sig för krig.

Måndagens Nato-besked från Turkiets president Erdogan är också ett tecken på krigshotet: Erdogan inser att Turkiet måste ha de amerikanska F16-planen om Libanon eller Syrien går in i kriget mot Israel.

USA har redan världens största hangarfartyg USS Gerald Ford på plats utanför Israel. I veckan meddelade försvarsminister Lloyd Austin att USA skickar ännu ett hangarfartyg, USS Eisenhower, till östra Medelhavet. USA vill förhindra eventuella aggressioner gentemot Israel med hjälp av sina hangarfartyg och på så sätt stävja att konflikten sprider sig i regionen. USA vet att om antalet döda i Gaza ökar kommer hatet mot Israel spilla över på USA och amerikanska medborgare. Eftersom amerikanerna tror att Libanon blir det land som först kommer dras in i konflikten, antagligen på grund av Hizbollahs raketbeskjutning i norra Israel, har man valt att uppmana alla sina medborgare i landet att lämna snarast möjligt.

Utifrån rådande läge måste svenska judar och synagogor skyddas. Om Polisen inte har tid, kan Försvarsmakten engageras? Likväl som Försvaret skyddar slottet kan judiska beskickningar och synagogor bli skyddsobjekt och därmed åtnjuta samma status som Kungliga slottet i Stockholm. Israelhatet på Sergels torg, det inställda firandet i Malmö och de svenska internethyllningarna av Hamas är symptomatiska tecken för stämningsläget i världen. Oavsett om och när Israel hamnar i ett flerfrontskrig kommer judar vara särskilt utsatta under en lång tid. Det är samma strömningar på Sergels torg, i Malmö och på internet som i länderna runt Israel och detta behöver våra politiker se och agera kring.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken
Vi måste förbereda oss på en ny verklighet
Blicka bakåt för vägen vidare
"Vi får inte ursäkta den arabiska antisemitismen"
Dags att Pingst väljer en kvinna
Boken mår bra och läsningen lever
Ska du förstå världen måste du läsa på papper
Återta vuxenansvaret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies