Hoppet lever trots krigets mörker
Debatt Publicerad: 2023-10-19 16:00
Finns det hopp och framtidstro i vår värld där vi just nu bevittnar krig i Ukraina och i Israel-Gaza? Ja, det måste det finnas. Vi som kristenhet har här ett stort uppdrag och ansvar. Efter ett samtal med trossyskon i Ukraina vill jag ge vidare detta samtal om hoppet och framtidstron.
Den fullskaliga ryska aggressionen mot Ukraina startade 24 februari 2022 och har påverkat miljontals människor i dessa två länder och även hela vår värld. Kriget är en regional händelse men har globala återverkningar. Det påverkar den geopolitiska och ekonomiska sfären, pressar regeringar att ompröva sina försvarsutgifter, utmanar internationell rätt och internationella organisationer som visar sin oförmåga att hantera detta eskalerande våld som är brott mot internationell lag. Kriget har också påverkat den kristna kyrkogemenskap, särskilt mission och mellankyrkliga relationer.
Denna nya verklighet utmanar ståndpunkter om krig och fred, och genom Europeiska baptistfederationen (EBF) har frågor om kyrkans enhet och broderlig kärlek fått ny aktualitet. I slutet av oktober inbjuder de till en konferens i Warszawa kring dessa frågor. ”Truth, Love and Unity; Challenges of Russian-Ukrainian War to European Baptists” (Sanning, kärlek och gemenskap; Rysslands och Ukrainas krig utmanar Europas baptister). Konferensen syftar till att samtala om dessa utmaningar och mana till fred och försoning.
Ukraina går igenom en svår tid. Mängden av förstörelse är hjärtskärande. Många människor har lämnat sina hem och regioner där byggnader ligger i ruiner, täckta av sot. Staden Bucha har blivit en symbol för det ofattbara våldet. Nu har man rest ett minnesmärke på kyrkogården som är tillägnat mer än 400 personer som massakrerades av de ryska trupperna och begravdes i en massgrav precis bakom kyrkan. Hoppet finns, trots detta helvete. Lokala arkitekter har redan skissat upp ett vackert område med små vattendrag, skulpturer, blomsterbuskar och en lekplats för barn.
I Zaporizjzja-regionen är cirka 60 procent av de 118 baptistkyrkorna fortfarande under ockupation. Vissa kyrkor har stängts av den ryska regeringen och pastorer har fängslats, 56 baptistkyrkor har förstörts.
Biträdande generalsekreterare för European Baptist Federation, Helle Liht, berättade för mig att trots alla svårigheter får de höra av pastorer och andra om hur kriget öppnat många nya möjligheter. Att erbjuda tak över huvudet, mat, medicinsk hjälp och transport har fört tusentals och åter tusentals människor i kontakt med kyrkorna.
Pastor Alexander från Poltava berättar att under senaste året har över 30 000 människor hört evangeliet om Jesus Kristus. Många nya kyrkor har planterats och deltagarna i de många befintliga kyrkorna är till stor del nya troende.
Pastor Dimitro från Khersonregionen berättade om sin mormor som ofta berättade för sina barnbarn om hur människor delade mjölk och bröd med henne när hon var flykting under andra världskriget. Som barn kunde Dimitro inte förstå, men idag har det blivit hans egen erfarenhet och hjälpen han fått får hans ögon att tåras. I svåra tider vill människor hålla fast vid bra saker. ”Det här är en historia jag kommer att dela med mina barnbarn.”
Det uttrycks så mycket tacksamhet för all hjälp man fått från andra länder och kyrkor.
I ”Barmhärtige samaritens hus” nära Lviv har Valentina, en äldre dam, fått ett nytt liv. Valentina gömde sig i sin källare i Uman i Donetsk-regionen under åtta månader. Hon räddades av volontärer och fördes till detta hus. Hon kan inte tillräckligt tacka ”änglarna” som nu tar hand om henne. Hon har inte ord för att beskriva hur bra hennes liv är i ”Barmhärtiges samaritens hus”. Valentina är övertygad om att ”det är himlen”.
Helle Liht berättar vidare om ett mirakel i Irpin när krigets frontlinje var där och kraftiga bombningar förstörde mycket av staden. En av byggnaderna som skadades svårt var Irpin Bible Seminary. Biblioteket klarade sig medan resten av byggnaden låg i ruiner och täckt av sot. Det märkliga var att varenda bok var helt orörd. Ett annat mirakel är att nu är bottenvåningen helrenoverad och ett 50-tal studenter studerar här. Under ett år har man i den ukrainska baptistkyrkan fått döpa över 3 000 personer.
Kriget fortsätter och de svåra tiderna är långt ifrån över. Men bland de ukrainska baptisterna är hoppet om den uppståndne Kristus mycket starkt. Tillsammans med sina visionära ledare är de övertygade om att mörkret aldrig kan övervinna ljuset och upplevelsen av den extrema ondskan gör dem till starkare kristna.
Låt oss fortsätta att be både för det ukrainska folket och för judar samt palestinier som drabbats av krigets hemskheter. Våra böner gör stor skillnad och ger ära åt Gud.
Sören Carlsvärd
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|