Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rådvilla inför våldet

Ledare Publicerad: 2023-10-05 16:22

• Det räcker inte med hårdare straff.
• Det räcker inte med stora narkotikabeslag av tullen.
• Det räcker inte med 10 000 fler poliser.

Ska våldsvågen som skakar Sverige kunna brytas behövs massiva insatser på många fronter. När barn och tonåringar blir våldsutförare genom att lockas med materiella lyxvaror, räcker inte det offentliga Sveriges insatser, hur skarpa de än är.

Men uppgivenheten får inte ta över!

Förra året sköts 60 personer ihjäl. De flesta av dem drabbade av interna uppgörelser mellan kriminella gäng. Men även helt oskyldiga, som bara råkade befinna sig på en plats där dessa uppgörelser skedde, hörde till de drabbade.

Hur möter vi denna alarmerande utveckling?

Svaren är otillräckliga. Varje insats av polisen, socialtjänsten, föreningslivet och andra aktörer är avgörande, men mer behöver göras.

Hårdare straff avskräcker inte längre. Inte heller att unga blir avslöjade. Glansen från möjligheter att få dyrbara materiella prylar har blivit rent förförisk. När en ungdom imponeras av äldre personers lyxkonsumtion och alltför lätt kan erbjudas av det dessa har, då är det svårt att bryta våldsspiralen.

Nu måste alla goda krafter hitta varandra och satsa tillsammans.

Det finns goda exempel från andra länder där man har lyckats – fast det har tagit tid.

Inte heller i Sverige finns några snabba lösningar, hur gärna vi än skulle önska det.

Decennier tillbaka lyckades man i New York bryta kriminalitet genom att massivt sätta fokus på allt, från småbrottslighet till brutalare brott.

Colombia är ett annat exempel. På 1990-talet skedde 350–700 mord årligen inne på ökända Bella Vista-fängelset i Medellin. Långsiktigt arbete för att bryta korruption, smuggling av vapen med mera inne på fängelset, skapade en attitydförändring och nya tankebanor bland de fängslade.

I fallet Medellin tog man kyrkors försoningsarbete till hjälp och livsberättelser från dem som lämnat våldet. När fängslade fick en radikal gudsomvändelse och började byta hat och bitterhet mot försoning och förlåtelse, började något hända. Efter ett antal år sjönk morden inne på fängelset till nära nog inget dödande.

Tillbaka i historien, till den svenska väckelserörelsen från 1850-talet, såg man samma utveckling. När Sverige gick från att nära nog dränkas i alkoholrus till att börja visa omsorg och prioritera arbete mot dryckenskap, förändrades hela vårt land. Där var det som i andra länder, olika samverkande insatser med prioritering av skolutbildning, hälsovård, sjukvård, fungerande fritids- och föreningsliv, omsorg om familj, som successivt fällde utslaget.

När pengarna inte gick till berusningsmedel utan till förbättrade bostäder, arbeten och fungerande sociala relationer kom förändringen, även om det inte skedde över en natt.

I Colombia började politiker och rättsväsende räkna med kyrkornas sociala insatser.

Det är dags för svenska politiker, socialtjänst och rättsväsende att göra samma sak. Men finns villigheten? Eller vänder man fortfarande föraktfullt ryggen åt kyrkornas insatser? Skadan i det svenska samhället är nu så stor att myndigheterna borde bestämma sig för att pröva också dessa lösningar.

Professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, skickade för några år sedan doktorander till Colombia för att djupintervjua ett antal grovt kriminella, som vänt ryggen åt våldet, hatet och bitterheten efter att ha hört det kristna kärleksbudskapet.

Men det räcker inte med enskilda insatser. Det behövs många olika insatser på bred front. Vågar våra politiker och samhällsforskare pröva dessa urgamla metoder, att visa kärlek istället för hat, en enklare livsstil istället för materiellt frosseri? Sverige som nation är svaret skyldigt.

Hemmets Vän 5 oktober 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna
Ge inte upp!
Nu får vi inte tiga
Döden gör oss levande
Ny oförutsägbar tid
Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies