Ranstorp skildrar sin 30-åriga kamp mot terrorism
Veckans nummer Publicerad: 2023-09-28 14:10
– Unga behöver lära sig rätt värderingar redan från unga år, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp, som i sin nya bok ”Från terrorns frontlinjer”(Mondial) ser tillbaka på 30 år av terrorforskning och även som operativ medarbetare till militär och underrättelsetjänster i kampen mot terrorismen.
– Den är lite annorlunda än andra böcker jag har skrivit – man kan kalla den för en professionell memoar om mina tre decennier som terrorforskare, säger Magnus Ranstorp när vi talas vid på telefon om den nya boken ”Från terrorns frontlinjer”(Mondial).
Med åren har han blivit den dominerande experten, inte minst i svensk media och tv, i frågor om terrorism, och när han nu skildrar sin karriär inom ämnet är det en både bred och detaljerad bild som växer fram av internationell terrorism.
– Det finns olika anledningar till att jag har skrivit boken. Dels ger den läsaren en inblick i en värld av terrorism, terrorjakt och hur underrättelsetjänster jobbar. Vad är det som driver olika former av terrorism? Sedan kommer nu en ny generation som inte känner till livet före den 11 september 2001, fortsätter han.
– Då kändes det viktigt att beskriva hur terrorism funnits länge och inte bara handlar om islamistisk eller radikalislamistisk terrorism. Det har förekommit många olika former av terrorism.
– Jag har också rest extremt mycket i mitt arbete och jag tyckte att det behövdes ett sorts bokslut för att min familj och mina barn ska få ett djupare intryck av vad jag har hållit på med när jag har varit borta.
Du har dedikerat boken till dina söner?
– De är egentligen det bästa man har i livet, mina barn och min familj. I boken berättar jag bland annat om hur min då treårige son fick frågan var hans pappa var någonstans, och han svarade genom att peka uppåt i luften: ”Han är i himlen.” Det kan man tolka på olika sätt, men jag var alltså i ett flygplan, säger Magnus Ranstorp.
– De har fått följa med någon gång på mina resor även om de var för unga för att riktigt förstå kontexten. Min äldste son fick en gång följa med på en konferens i Mellanöstern och fick träffa Al- Qaidas sprängmedelsexpert, och posera med honom på ett foto, en bild vi har kvar. Men den här personen hoppade av senare, han var dubbelagent för den brittiska säkerhetstjänsten. Han var inte så farlig.
De internationella kontakterna mellan olika terrorforskare – har de vuxit i världen under de här åren?
– Kontakten och nätverken mellan olika terrorforskare fanns redan på 1970- och 1980-talet. Idag finns väldigt många terrorforskare som forskar på olika sätt, med olika ingångsvärden och utifrån olika bakgrund. Vetenskapligt sett har fältet stärkts av att allt fler kommit in och tittar på olika aspekter.
– Men jag valde en udda karriärväg, och det var så ännu mer när jag började. När jag tittar tillbaka tycker jag ändå att jag gjorde rätt val. Jag har också varit med om rätt spännande saker under min karriär, svarar han och talar om hur han alltid haft en ”operativ del” i tjänsten samtidigt som han ägnat sig åt teoretisk forskning.
– Det har för mig varit en intressant kombination, att få vara ute på fältet och få träffa personer som varit indragna i de olika grupperingarna och organisationerna.
Läs mer i Hemmets Vän nr 39 – 2023.
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|