Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"När jag läser boken kan jag höra pappa tala"

Veckans nummer Publicerad: 2023-09-28 14:06

Joachim Elsander, predikant, sjukhuspastor, bloggare, författare … Men redan vid 46 år gick han hastigt bort i cancer. Nu för hans son Adrian stafettpinnen vidare. Idag som ungdomsledare i Equmenia efter ett år på Akademi för Ledarskap och Teologi, ALT.

– Pappa betydde väldigt mycket för mig. Det är hans många samtal med mig som lett mig in på teologins väg. Och när jag slår upp hans böcker så ser och hör jag honom framför mig. Orden talar till mig.

”Varför har vi så ofta presenterat den kristna tron som en slutstation och inte som början på äventyret?” (Joachim Elsander i boken På väg).

Det blir ett lågmält samtal om livet, döden, familjeband, familjekärlek, tro, hopp och tröst när vi träffar Adrian Elsander.

Han är 21 nu men har redan en stabilare klangbotten än många andra i hans ålder. Och Adrian vet, precis som kungen sa, hur det är att förlora en far många år för tidigt.

Pappa Joachim fick cancerbeskedet när Adrian bara var 16.

– Men pappa sa till mig att ”Gud är god, även fast jag dör. Jag har dörren öppen för att bli frisk, men jag vet att min tro håller och att Gud är med mig hela vägen, oavsett utgång”.

Uppväxt i Aspeboda

Vi får ta oss till Aspeboda, utanför Borlänge. Där växte Adrian upp med pappa, mamma Emma och syskonen Lydia, Hilda, Clara och Stina. En glad familj med högt i tak vid köksbordet.

– Alltid inbjudande resonemang. Pappa ville veta vad vi barn gjort under dagen. Han frågade också hur vi tänkte om nutidens stora frågor. Öppna och fruktsamma samtal.

– Pappa fångade alltid upp oss barn efter läger och ville gärna att vi skulle dela med oss av undervisning och erfarenheter. Han ville att vi skulle reflektera tillsammans.

Pappa Joachim var inte minst sjukhuspastor där han hade kontakt med många, och därmed visste vilka svåra frågor som kommer när man drabbas av en obotlig sjukdom.

– Han hade också en blogg, Kolportören, där han samtalade med många i Frikyrkosverige men också med andra. Alla fick vara med och diskutera. Från ateister till djupt troende. En blogg med spänst och öppna dörrar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 39 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies