Värna den restriktiva alkoholpolitiken
Debatt Publicerad: 2023-09-21 14:33
Ju mer det forskas om alkoholkonsumtion desto fler myter punkteras. Det stämmer till exempel inte att en viss mängd alkohol skulle vara nyttig och förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Tvärtom ökar alkohol risken för olycksfall och sjukdom, till exempel olika former av cancer, samt orsakar stort lidande för individer och kostnader för samhället. Ju mer alkohol man dricker, desto större risk. Därför anpassar Socialstyrelsen nu sina rekommendationer rörande riskbruk av alkohol och föreslår att fler ska erbjudas stöd av vården. Man följer exemplet från andra länder, som Danmark, Storbritannien och Kanada, som också sänkt sina gränser för rekommenderat alkoholintag.
Faktum är att det inte finns någon säker gräns för alkoholkonsumtion. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör man helt och hållet avstå från alkohol. Det är därför glädjande att alkoholkonsumtionen hos den svenska befolkningen har minskat under senare år. Minskningen är störst bland de yngre. 2022 svarade 38 procent av eleverna i årskurs 9 att de druckit alkohol det senaste året. Motsvarande siffra för år 1971 låg kring 90 procent. Mätt i ren alkoholmängd drack ungdomarna nästan fyra gånger så mycket för femtio år sedan jämfört med idag.
Detta är en positiv utveckling som alla goda krafter måste slå vakt om och förstärka. Alkoholkonsumtion är inte längre en lika stark symbol för att bli vuxen, ju fler i kompisgänget som lever nyktert och livsbejakande desto lättare blir det att själv välja bort alkohol och andra droger. Att i familjer, föreningar, församlingar och annat fritidsliv bygga positiva alkoholfria miljöer är oerhört viktigt. Vi inom Blåbandsrörelsen gör vad vi kan för att bidra till detta. Just nu har vi till exempel en aktiv satsning på att stödja anhöriga till missbrukare genom föreläsningar och anhörighelger runt om i landet.
Politiker och verksamhetsansvariga har ett stort ansvar att stödja den ideella sektorn och att ta till sig de nya forskningsrönen och därav följande riktlinjer. Socialstyrelsens nationella riktlinjer innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om stödinsatser till personer med riskbruk av alkohol. När gränserna för riskbruk sänks för män måste man kunna erbjuda rådgivande samtal till fler människor än idag, en utmaning för dem med övergripande ansvar att fördela resurser i hälso- och sjukvården.
Det är även viktigt att inte rasera den restriktiva alkoholpolitiken som bidragit till lägre konsumtion och färre skador. Sverige måste inom EU kämpa för att vi av folkhälsoskäl ska få återta förlorad mark efter EU-inträdet när det gäller införselkvoter, alkoholreklam och hemleverans av alkohol, vare sig den levereras av Systembolaget eller privata företag. Om den kampen ska kunna föras med trovärdighet kan man inte samtidigt underminera det svenska försäljningsmonopolet genom att själv tillåta privat försäljning vid sidan av Systembolaget. Blå Bandet kräver därför att planerna på så kallad ”gårdsförsäljning” av alkohol skrinläggs en gång för alla.
Mikael Hansson, förbundsstyrelseledamot Johan Sjöö, verksamhetsstrateg, Sveriges Blåbandsförbund
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|