Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Därför dras barn in i gängkriget

Veckans nummer Publicerad: 2023-09-21 14:20

Allt yngre barn dras in i gängens krig. Ibland anmäler de sig självmant för att utföra mord. Kriminologen Camila Salazar Atías beskriver en rad riskfaktorer för att barn lockas till de kriminella nätverken.

Utvecklingen är tydlig. Det har nu gått så långt att barn så unga som 13 år hör av sig till kriminella grupperingar för att genomföra mord gratis, säger polismästare Carin Götblad vid den nationella operativa avdelningen till UNT.

”Barn står i kö”, och marknadsför sig mot gängen på Tiktok, vittnar en polis och en kommunanställd i Haninge för Aftonbladet.

Rekryteringsprocessen går av sig själv.

Vågar inte drömma

Camila Salazar Atías, som arbetar med unga på Fryshuset i Stockholm, beskriver flera risker för att barn ska fastna i kriminalitet.

– Det finns barn som tidigt har tappat hoppet, vi möter barn som inte vågar drömma och tänker att de ska leva till de är 20 år.

Samtidigt är hon tydlig med att de bostadsområden som medierna rapporterar om inte bara består av barnsoldater, snarare tvärtom.

Det är väldigt få som hamnar i den kriminella miljön – men att ständigt drabbas av känslan av att man inte är en del av samhället ökar också risken för att hamna utanför.

– Man påverkas av det som förväntas av en, säger Salazar Atías.

Mer konkret finns en rad riskfaktorer för unga. Barn saknar konsekvenstänk, på individnivå kan det handla om brist på impulskontroll, psykisk ohälsa, om man drivs av ”kickar”.

Droger i omlopp

Samhället spelar också in. Finns det en likvärdig skola, är klassrummet stökigt, hur har lärarna det, finns det jobb, och återigen: ses man som en resurs eller belastning?

– Om samhället ser en som ett problem och sedan har vi en grupp som står med armar öppna, som erbjuder en delaktighet, mening, en roll – allt det spelar roll. Och dessutom finns det pengar, säger Salazar Atías.

Uppväxtförhållanden spelar också in. Är föräldrarna närvarande, har barnet förebilder, finns det drogförsäljning i området, säljer vännerna narkotika, har en nära släkting kanske gått bort?

– Om det finns drogförsäljning på vägen som du går till skolan så är det en stark riskfaktor. Samtidigt som det finns riskfaktorer finns det också skyddsfaktorer. Kriminologen ger mötesplatser som ett exempel, fritidsgårdar eller föreningslokaler, ett fotbollslag, något som kan ha en stor positiv inverkan på ett barn.

Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies