Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Frankrike: Tar inte emot fler

Veckans nummer Publicerad: 2023-09-21 14:15

Tonläget mellan Frankrike och Italien ser ut att bli allt mer spänt i spåren av de tusentals migranter som kommit till ön Lampedusa. Detta efter att Frankrikes inrikesminister deklarerat att inga av migranterna kommer att tas emot av landet.

– Frankrike förbereder sig inte på att välkomna några av de migranter som kommit till Lampedusa, säger den franske inrikesministern Gérald Darmanin i en intervju med den franska radiokanalen Europe 1 under måndagen.

Beskedet kommer samma dag som den franske inrikesministern reser till Rom för ett möte med sin italienske kollega Matteo Piantedosi för att diskutera läget på ön. Enligt Darmanin är Frankrikes mål att ”hjälpa Italien att kontrollera sina gränser för att hindra människor från att komma”.

– Men det är fel att anse att migranter, bara för att de anlänt till Europa, omedelbart bör skickas vidare över hela Europa och till Frankrike – som redan tar en stor del av ansvaret, säger han i intervjun.

Måndagens Rombesök av Darmanin var tänkt att utgöra ett första steg av de ”gemensamma åtgärder” som Frankrikes president Macron under den gångna helgen utlovat Italiens premiärminister Meloni i spåren av migrantströmmen, enligt La Repubblica.

På Lampedusa

 

På söndagen besökte också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den italienska premiärministern ön, som under ett enda dygn registrerade 7 000 ankomster förra veckan.

von der Leyen uppmanade då EU:s medlemsländer att dela på ansvaret, och presenterade en plan, där bland annat bättre kontrollrutiner av ankommande och stöd för att sända asylsökande vidare till andra EU-länder ingår.

Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies