"Vi vill vara en kyrka för Göteborg"
Veckans nummer Publicerad: 2023-09-21 14:02
– Vi har en vision som är tydlig: Vi finns inte till för oss själva. Vi vill bygga för staden, för världen, säger Christofer Öhrvall, en av pastorerna i den nyinvigda Frihamnskyrkan dit den 101-åriga Smyrnaförsamlingen i Göteborg har flyttat i helgen. Hemmets Vän fick en rundtur i den nya kyrkan och ett samtal om att nå ut men också över gränser, både när det gäller ålder och etnicitet.
Vi möts i foajén till den nybyggda Frihamnskyrkan i Göteborg ett par dagar innan helgens invigning, och det märks redan från början att han är stolt och glad över vad han ska visa upp. Christofer Öhrvall tar med oss upp till den femte våningen och berättar hur de bara någon vecka tidigare här samlat den första konferensen – församlingen samlade under ett par dagar de 500 volontärerna för bön, nattvard, gudstjänst och genomgång inför invigningshelgen.
Utsikten från de många fönstren i samlingslokalen som kallas ”Övre salen” imponerar, och inåt ser man ut över det stora atriumrum som går genom de översta våningarna av byggnaden. Längst ner i rummet finns ett café – ett av de många som kyrkan är fylld av.
– Vi har redan haft tre bönesamlingar här, berättar han och tar oss snabbt vidare till den stora terrassen med utsikt över hamninloppet till Göteborgs hamn.
Nytt landmärke
Området Frihamnen byggdes för drygt hundra år sedan som en frihamn, ett avgränsat område som befriats från såväl tullavgifter som kontroll av tullmyndigheten – sådana områden fanns tidigare både i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu är själva frihamnen borta även om några av de kulturminnesmärkta magasinen finns kvar nära kyrkan. I hamnen växer nu ett stort bostadsområde fram, och mitt i det hamnar alltså den nya Frihamnskyrkan – ett nytt landmärke som syns tydligt från Hisingsbron.
– Jag tar mig själv upp hit emellanåt till terrassen med en kopp kaffe och bara njuter, fortsätter Christofer Öhrvall, som i likhet med församlingens andra anställda funnits i huset sedan i somras.
På det här planet finns samtalsrum, här finns ett stort kök för församlingens egna medlemmar och här finns vad han kallar för vardagsrummet – en lugn oas med soffgrupper och piano där man helt enkelt kan ”hänga”. Alla rum, små som stora, har tydliga bibliska referenser i namnen.
Samarbete över gränser
En våning i huset beskriver han som Coworking-planet – här finns församlingens kontor, men också arbetsplatser för företag och organisationer som hyr in sig. Tanken är att man ska kunna umgås och samarbeta över gränser, att det ska ge synergieffekter för fler än församlingen.
Ett viktigt rum är också det avskilda bönerummet som kallas Shiloh och som rymmer 50 sittplatser. Där finns också insidan av det korsliknande fönster som vetter mot Hisingen och som är upplyst på kvällar och nätter.
Både här och på nästa plan har Akademin för Ledarskap och Teologi lärosalar, men också Vinga Folkhögskola liksom församlingens egen Bibelskola Väst. Vi passerar även genom barnens egna lokaler som kallas Paradiset – där några pensionärer målar väggar i ett område och andra volontärer arbetar med det stora träd som växer fram.
Inspiration från Bergspredikan
Kyrkan finns på de första våningsplanen och kallas Saligprisningarnas berg. De ljusa beiga färgerna ska påminna om historien och den tidigare kyrkan på Haga kyrkogata 2, men också om Bibelns Bergspredikan, och de terrasserade sektionerna liknas vid berg och kullar i ett landskap. Christofer Öhrvall pekar ut hur den övertäckta dopgraven liknas vid en vattenström på väg mot korset på en av sidoväggarna, och berättar hur den jättelika tv-skärmen inte bara gladde alla teknikintresserade utan även dem som av olika anledningar haft svårt att se på mindre skärmar tidigare.
Till sist visar han våningen under jord, där tre nyinredda inspelningstudios finns liksom en gymnastiksal med omklädningsrum – hela människan ska få plats här, menar han innan vi återvänder till entréplanet för ett samtal om den nybyggda kyrkan. Här berättar han om Manna – matutdelningen där 200 matkassar delas ut till behövande varje vecka. Med tiden ska man också återuppta onsdagarnas soppservering – men än är allt inte klart i kyrkan trots att den nu är invigd.
– Det finns en otrolig arbetsgemenskap här, fortsätter han.
Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2023.
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|