Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ett tidsdokument som väcker hopp för vår egen tid

Veckans nummer Publicerad: 2023-09-21 13:58

Dramafilmen Jesus revolution, som under våren fått stor uppmärksamhet i USA och som nu också går på svenska biografer, berättar om hur unga människors vilsna, desperata sökande efter ett meningsfullt och värdigt liv bland droger och normlöshet i 1960-talets Amerika möts av Guds villkorslösa kärlek. Det är en välregisserad film som skildrar verkligheten bakom de händelser i södra Kalifornien som blev upprinnelsen till Jesusrörelsen, som sedan kom att spridas ut över världen.

När filmen Jesus revolution kom upp på biograferna i USA i början av det här året fick den ett enormt mottagande. Rapporterna talade om slutsålda visningar och om hur filmen berörde tusentals människor på djupet. På många platser mynnade visningarna ut i lovsångsoch bönestunder, och flera personer kom till tro. Intresset för att få den till Sverige har varit stort, och i förra veckan var det dags för biopremiär på svenska biografer. I Örebro visades den parallellt i två av Filmstadens salonger, där samtliga platser var bokade långt i förväg.

Sevärd film

Det är utan tvekan en sevärd film. Skådespeleriet håller hög klass och handlingen bjuder på både spänning och realistiska beskrivningar av den miljö som var hippierörelsens verklighet.

Filmen bygger på pastor Greg Lauries självbiografi. Den berättar hur Greg blev kristen och om starten på hans tjänst som pastor mitt i Jesusrörelsen. Han var 17 år när han efter en stökig uppväxt med en frånvarande pappa och missbrukande mamma kom till Newport Harbor High School, där han konfronterades med hippieevangelisten Lonnie Frisbees budskap. Han beslutade sig för att bejaka tron på Jesus och lät döpa sig i havet tillsammans med tusentals andra ungdomar.

Nyfrälsta

I filmen får vi också se hur Lonnie Frisbee blev välkomnad i Chuck Smiths kyrka Calvery Chapel tillsammans med nyfrälsta hippieungdomar.

Även om det som utspelar sig i denna dramafilm delvis är tillrättalagt, så är filmen definitivt ett historiskt tidsdokument. Den är en verklighetstrogen återgivning av de märkliga och uppseendeväckande händelser som tog plats i slutet av 1960-talet i södra Kalifornien och som blev starten på Jesusrörelsen.

Filmen väjer inte för de problem som uppstod i spåren av den här ungdomsväckelsen. En del medlemmar i de etablerade kyrkorna lämnade sina församlingar när kulturkrocken blev för svår att hantera. Några av de nyfrälsta hippieungdomarna gick tillbaka till drogerna, andra föll för högmod och osund övertro. Men, som Jesus säger i liknelsen om sådden: ”En del föll i den goda jorden, och det växte och gav hundrafaldig skörd.” Jesusrörelsen som helhet var en Guds besökelsetid.

Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies