Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Att läsa är viktigt för vår demokrati"

Veckans nummer Publicerad: 2023-09-21 13:51

Sex frågor till Frida Edman, chef för Bokmässan i Göteborg, som i år satsar på både judisk kultur och barn och unga.

– Vi måste alla hjälpas åt att främja läsning, säger Frida Edman inför årets Bokmässa i Göteborg som i år hålls den 28 september–1 oktober, med nya scener för barn och unga. Mässan räknas som det viktigaste evenemanget för bok- och biblioteksbranschen, den samlar folk från hela kultur-Sverige – författare, bokläsare, förlag, massmedier och politiker och många fler.

Årets bokmässa är den 39:e sedan starten 1985 – hur känns det?

– Det känns väldigt bra, vi ser fram emot att välkomna alla besökare, utställare och över 1 000 författare till Bokmässan och Litteraturstaden Göteborg!

Vad har gjort Bokmässan till en så viktig kulturscen?

– Bokmässan som ett epicenter av kultur, litteratur och det offentliga samtalet är både relevant och aktuellt. Det är som en hyllning till litteratur och kultur, och alla är här. En mix av författare, kulturpersoner, lärare, journalister, litteraturkritiker, debattörer, forskare, experter och många andra. Här diskuteras vår tids största ödesfrågor, men här kan du också möta din mest belästa feelgood-författare.

Årets teman är judisk kultur, staden och ljud – hur har ni tänkt?

– Temat Judisk kultur presenterar judisk kultur från Bibeln till idag. I flera seminarier belyses olika aspekter av judisk historia, litteratur och filosofi. Betoningen ligger på de universella aspekterna av den mångfacetterade judiska kulturen. Det är Judisk Kultur i Sverige som är hedersgäst, de kommer ha en stor monter med ett fantastiskt scenprogram.

– I staden färgas livet dagligen av tidigare generationers val, vanor och byggnadsideal. Staden har också varit ett centralt litterärt motiv sedan romanens genombrott. Det kommer flertalet seminarier att utgå från.

– En fängslande berättelse och en skicklig berättare har alltid kunnat trollbinda sina lyssnare – från antikens rapsoder, barndomens godnattsagor, spökhistorier om natten, till dagens ljudböcker och poddar. I temat Ljud vill vi låta ljudboksförfattarna, poddarna och inläsarna möta sin publik på Bokmässan.

Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svenska elever i topp – men stora skillnader
Avigail fri – fyllde fyra i fångenskap
Mayka håller liv i gammal matkultur
Tid att tända ljus och be om fred
"Nöden är större än på länge"
Svenska storsjukhus blöder miljarder
Världen på väg över 2,5 grader varmare
Vägen framåt för församlingen
Sissel bjuder på en musikalisk resa i julens tecken
"Oklart vilken som är äldst"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies