Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Finland stod emot – behöll friheten

Debatt Publicerad: 2023-09-14 15:46

Ännu en gång har det stora östliga landet släppt loss våldet. Sovjetunionen eller Ryssland – mönstret att vilja sluka omgivande länder går igen.

Det är svårt att bortse från vad som hände Finland 1939. Likheterna med den nu ett och ett halvt år gamla ”militära specialoperationen” är många.

Den 30 november 1939 anföll sovjetiska styrkor Finland. Förhandlingarna innan, där Sovjet krävde att få ta en del av Finlands territorium av ”skyddsskäl”, gick i stå. Finland ville inte lämna bort viktiga delar av sitt land under tvång.

Samtidigt som den kalla nordiska vintern satte in rullade sovjeterna in i de finska skogarna. De räknade med, då som nu i Ukraina, att det hela skulle vara över på någon vecka.

De väntade sig att bli mottagna med öppen famn och röda fanor av en lycklig arbetarklass.

Så blev det inte. Finland stod till världens häpnad emot de sovjetiska kolonnerna och pulvriserade de angripande förbanden.

Den finska taktiken var densamma som i Ukraina. Slå mot täten av de ryska kolonnerna, stoppa inmarschen. Dessutom med snabba nålstick (finska skidlöpare) slå till mot de kilometerlånga stillastående kolonnerna och dela upp dem i ”motti”. Det blev känt som vedhuggartaktiken och Finland var mycket framgångsrikt – under ett par månader.

Samtidigt terrorbombades Helsingfors och andra städer. Samma mönster som i Ukraina.

Efter enorma förluster bytte anfallarna taktik och satte in stora mängder manskap och vapen på Karelska näset. Inte minst artilleri, då som nu.

Sverige skickade vapen och frivilliga till Finlands hjälp. Men landet fick ensamt kämpa mot Sovjetstaten.

Där kunde Finland i längden inte stå emot och i mars 1940 slöts vapenstillestånd.

Finland fick behålla sin självständighet men miste en tiondel av sin yta. 12 procent av befolkningen förlorade sina hem. En halv miljon finländare blev flyktingar.

Här i Sverige fick vi ta emot 70 000 finska krigsbarn och de minnena lever kvar än hos många. Många av barnen stannade för gott i Sverige.

Men att Finland stod emot räddade landet som blev kvar som egen nation. Visserligen kuvat och med munkavle på – ändå inte ockuperat. Men visst var det smärtsamt att lämna Viborg och Karelska näset till den mäktige grannen i öst.

Finland angreps 22 år efter att de förklarat sig självständiga från sovjetisk överhöghet. Ukraina fick 31 år som självständig nation innan Ryssland fick nog av deras demokratiska väg. Likheterna är påtagliga.

I kriget mot Ukraina räknade Vladimir Putin med promenadseger. Hurrande människomassor och blomsterkvastar till stridsvagnsbesättningar.

Det blev tvärt om. Precis som i Finland. En ursinnig kamp där Ukraina försvarar sin nation och rätten till självbestämmande.

Nu som då tycks Rysslands högsta ledare ha fått felaktig information om motståndarens kampvilja och resurser. Det är många liksäckar som kommit hem till Ryssland på grund av den här ”specialoperationen”.

Slutet för Finland blev en smärtsam fred och en hel generation traumatiserade män, kvinnor, barn.

Hur kriget i Ukraina kommer att avslutas, och om man i en fredsuppgörelse tvingas släppa ifrån sig landområden till Ryssland, plus diverse andra eftergifter, återstår att se.

Vi ser även en annan likhet från andra världskriget, nämligen i fallet med ”flygolyckan” där Wagnergruppens hårdföre boss Jevgenij Prigozjin omkom.

Efteråt har Vladimir Putin haft några tv-sända minuter där han inte sparade på de sockrade minnesorden över sin tidigare kock och krigsherre.

Under andra världskriget fick Hitler klart för sig att Tysklands i särklass populäraste general, Erwin Rommel, var involverad i den grupp som i juli 1944 försökte störta Hitler.

Diktatorn, som mirakulöst överlevde attentatet, blev rasande och gav Rommel två alternativ. Ta sitt eget liv med gift eller, som de andra upprorsmakarna, bli hängd i pianotråd.

Rommel valde giftet. Därefter fick han en statsbegravning – där Hitler själv satt på parkett. Ett cyniskt dubbelspel som gått till historien.

Världen håller andan i konflikten Ryssland-Ukraina. Det gjorde världen även under andra världskriget.

Rolf Johnsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Därför kollapsade svenska skolan
Värna den restriktiva alkoholpolitiken
Hat mot våra grundläggande värderingar kan inte accepteras
I Sverige saknar man respekt för sina medmänniskor
Bekämpa alla yttringar som kränker en annan människas tro
Hög tid för ny era av samhällsbyggande
Både vetenskap och historien talar till kristendomens fördel
Bokbränning är ett brott mot yttrandefriheten
Att ha identiteten på rätt ställe
Könsalternerande ingrepp på unga saknar positiva effekter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies