Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Försvarsbudgeten sväller kraftigt

Veckans nummer Publicerad: 2023-09-14 15:34

Försvarets budget sväller med 27 miljarder 2024 jämfört med i år. Men av dessa är bara 700 miljoner kronor ”nya” pengar – som går till Sveriges Natoavgift.

Försvarsminister Pål Jonson (M) underströk vid en pressträff på måndagen att Sverige genomgår sin största upprustning sedan 1950-talet.

Med det förslag på statsbudget regeringen lägger nästa vecka hamnar försvarsutgifterna på 119 miljarder kronor. Det innebär ett stort kliv på 27 miljarder jämfört med i år.

Till Natoavgift

Den allra största delen av den ökningen är redan inplanerad och aviserad sedan tidigare. Det handlar till exempel om anslagshöjningar som finns med i innevarande försvarspolitiska inriktning, pris- och löneuppräkningar och satsningar som tillkommit på senare tid efter överenskommelse mellan riksdagspartierna.

Av de 27 miljarderna är bara 700 miljoner kronor ”nya pengar” som behöver finansieras med det reformutrymme som bedöms finnas i statsbudgeten för 2024. De 700 miljonerna är tänkta att gå till Sverige Natoavgift nästa år.

Regeringen föreslår i sin budgetproposition också nya pengar till försvaret 2025 och 2026 med 1,5 respektive 7,4 miljarder kronor.

– Det är helt nödvändigt för att försvaret ska kunna växa, säger Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson Sven-Olof Sällström.

Brist på kängor

Pengarna behövs, enligt KD.s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson, till exempel för att Försvarsmakten ska kunna behålla och rekrytera mer personal. Pengarna behövs också för att ersätta materiel som Sverige gett till Ukraina, som artilleripjäs Archer, stridsfordon 90 och Leopardstridsvagnar.

Trots att försvarsbudgeten växer kraftigt har det under en längre tid rapporterats om brist på grundläggande personlig utrustning som kängor, termosar och regnställ för soldater.

Försvarsminister Pål Jonson (M) uppger att han talat med ÖB om saken.

– Det här är oacceptabelt. Försvarsmakten jobbar nu hårt med extraordinära åtgärder, vi följer detta väldigt noggrant från departementet, säger Pål Jonson.

Hans bild är att bristerna inte har med pengar att göra utan med problem inom försvarets organisation.

– Men de måste lösas, säger Jonson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 37 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Länsstyrelsen varnade kommunen för jordskred
"Jag känner ingen som vill stanna här"
Ranstorp skildrar sin 30-åriga kamp mot terrorism
"När jag läser boken kan jag höra pappa tala"
"Vi kan känna igen oss i de bibliska personerna"
Därför dras barn in i gängkriget
Frankrike: Tar inte emot fler
"Vi vill vara en kyrka för Göteborg"
Ett tidsdokument som väcker hopp för vår egen tid
"Att läsa är viktigt för vår demokrati"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies