Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Netanyahu mötte svenska kristdemokrater i Israel

Veckans nummer Publicerad: 2023-09-14 15:16

Fyra frågor till Mikael Oscarsson, riksdagsledamot som tillsammans med halva Kristdemokraternas riksdagsgrupp besökte Israel häromveckan.

– Vi har mycket att vinna på goda relationer med Israel, säger Mikael Oscarsson, KD, som tillsammans med brodern Magnus Oscarsson, även han riksdagsledamot och ordförande i riksdagens grupp Sverige – Israel, och åtta andra kristdemokrater besökte landet.

Vilka var med på resan?

– Förutom oss var det riksdagsledamötena Hans Eklind, Dan Hovskär, Mattias Bengtsson, Kjell-Arne Ottosson, Cecilia Engström, Camilla Rinaldo Miller, Ingemar Kihlström och Magnus Berndtsson. Med på resan var även EFS-prästen Hans Weichbrodt som guide, han har studerat i Israel och är som en enorm uppslagsbok när det gäller historien – vi hade mycket glädje av honom. Likaså var Max Federmann från organisationen Keren Kajemet med.

Varför gjorde ni besöket nu?

– Magnus och jag har varit i Israel åtta gånger var, vi har ofta varit där på olika besök. Dels ville vi ta med en delegation från Kristdemokraterna, dels har vi sett den här resan som en del i att reparera den havererade relationen med Israel som är Mellanösterns enda demokrati.

– När Israel bildades 1948 stod Sverige och Israel nära varandra. Vi var ett av de länder som var med och backade upp att Israel blev till och vi hade goda relationer. Men genom Olof Palmes tillträde och då Sten Andersson utnämndes till utrikesminister blev relationerna gradvis sämre.

– Lågvattenmärket och permafrosten kom med Margot Wallström som utrikesminister, när man i regeringsförklaringen 2014 proklamerade Palestina som stat. Då menade man att andra länder i Europa skulle följa efter, men inte ett land följde efter. Under lång tid har vi varit det enda landet i Europa som inte hade normala relationer med Israel, där utrikesministrarna inte besökt varandras länder. Vi var irrelevanta i Israels ögon.

– Nu är inte Israel perfekt, men det har också inneburit att Sverige gett flera hundra miljoner i bistånd till den palestinska sidan. Men i våras kom den israeliske utrikesministern Eli Cohen till Sverige, och nu kom vi som riksdagsgrupp och fick ett enormt fint bemötande. 

Läs mer i Hemmets Vän nr 37 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Länsstyrelsen varnade kommunen för jordskred
"Jag känner ingen som vill stanna här"
Ranstorp skildrar sin 30-åriga kamp mot terrorism
"När jag läser boken kan jag höra pappa tala"
"Vi kan känna igen oss i de bibliska personerna"
Därför dras barn in i gängkriget
Frankrike: Tar inte emot fler
"Vi vill vara en kyrka för Göteborg"
Ett tidsdokument som väcker hopp för vår egen tid
"Att läsa är viktigt för vår demokrati"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies