Hat mot våra grundläggande värderingar kan inte accepteras
Debatt Publicerad: 2023-09-07 15:40
I vår demokrati får vi acceptera att andra hånar och kritiserar vad man själv uppfattar som heligt. Att förklara detta är ett ansvar som vi alla delar, men utifrån den senaste tidens händelser vilar ett särskilt ansvar på de muslimska samfunden. Lösningen är inte ett införande av ett förbud mot koranbränningar utan att man vänder andra kinden till och vänder bort blicken. I ett fritt och pluralistiskt land som Sverige måste budskapet vara tydligt; om en tolkning av islam omöjliggör en sådan hållning så har den typen av islam inte någon plats i Sverige.
Det finns de som menar att muslimer hotats av koranbränningarna och av retoriken som förts fram i samband med dem. Att dessa aktioner är grunden till att vi nu har ett terrorhot som riktas mot Sverige. Det är fel. Vi måste vara ärliga och tydliga med att orsaken till terrorhotet är att det finns muslimer som tar sig rätten att med hot och våld reagera på sådant de finner kränkande.
Det är därför viktigt att vi i Sverige förmår att diskutera det faktum att det finns en bokstavstrogen syn på islam som omöjliggör en integration. Vi kan inte blunda för att det inom islam finns krafter som hyser förakt för vårt sätt att leva, våra värderingar. Integration handlar inte bara om att bemästra ett språk och ha ett arbete. Värderingarnas betydelse har av många förbisetts. För kristdemokratin ser vi att ett samhällskontrakt ska omfatta alla, inte bara vissa, och då kan vare sig hat eller förakt mot vårt lands grundläggande värderingar stillatigande accepteras.
Idag finns redan begränsningar av yttrandefriheten i hatbrottslagstiftningen och lagen om hets mot folkgrupp. Det är bra, men faran i att förbjuda provokativa symbolhandlingar är att tolkningsföreträdet för vad som anses kränkande ges till den som anser sig förorättad.
Det som är lagligt rätt är inte alltid moraliskt försvarbart. Att det finns människor som vill nyttja sin yttrandefrihet till att kränka andra för deras tro, är förkastligt. Kränkningen tappar dock sitt värde om mottagaren vänder andra kinden till, och börjar vi tumma på vår yttrandefrihet i rädsla för vilka reaktioner olika yttranden kan frambringa, så är vi inne på ett sluttande plan. Tvärtom vore det bara ett första steg mot fler krav på förbud mot företeelser som vissa muslimer kan finna kränkande. Tidigare i somras uppgav 30 av 31 moskéer i Sverige att de vill gå längre och se förbud mot ännu fler företeelser som kan anses vanhedra deras tro. Antingen börjar vi tumma på våra rättigheter eller så väljer vi att stå upp för de värderingar som format Sverige till det fria land det är. Där ingår att skämta om, förlöjliga och till och med skända det som andra håller heligt. De mänskliga rättigheter som vi åtnjuter gäller just människor – inte religiösa symboler.
Många som flytt till vårt land vill ha del av den frihet och trygghet som Sverige erbjuder. Vi sviker oss själva och dessa om vi inte står upp för våra värderingar som byggt ett Sverige där religionsfrihet, yttrandefrihet och politisk frihet råder. Rötterna för denna utveckling hittar vi i kristendomen som gett oss demokrati och tolerans.
Hans Eklind, Kristdemokraterna
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|