Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Omvändelse under galgen

Ledare Publicerad: 2023-09-07 15:35

Det blev en omvändelse under galgen för Nobelstiftelsen, som nu tar tillbaka sitt beslut att inbjuda ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran till utdelningen av årets Nobelpris i Stockholm den 10 december. Kritiken från praktiskt taget alla håll har varit massiv.

”Jag firar gärna forskning och framsteg, men inte under vilka omständigheter som helst”, skrev Centerpartiets ledare Muharrem Demirok. ”Omdömeslöst”, anser Liberalernas ledare Johan Pehrson. ”Jag kommer inte delta i Nobelfestligheterna med en representant för den ryska regimen, samtidigt som bomberna faller över Ukraina”, skrev Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar på sociala mediesajten X (före detta Twitter).

Initiativtagaren till Nobelpriset, som delats ut sedan 1901, var den världsberömde svenske kemisten och dynamitens uppfinnare, Alfred Nobel. När han instiftade priset, som nu är uppe i 1 000 000 kronor samt en medalj och diplom, hade han som vision att detta årliga pris skulle bidra till att skapa en bättre värld. Han trodde att människor är kapabla att förbättra samhället genom kunskap, vetenskap och humanism. Med den bakgrunden till det prestigefyllda priset är det en gåta, fylld av frågetecken, hur Nobelstiftelsen kunde hamna så totalt på avvägar, när man länge och envist höll fast vid att de totalitära och antidemokratiska diktaturerna Ryssland, Belarus och Iran skulle bjudas in att närvara vid Nobelprisutdelningen.

När även kungen började tveka gick det fort. ”Kungen reagerar med stor förvåning”, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Ekot. Dessutom hade hovet inte meddelat om kungen och drottningen skulle medverka eller ej vid prisutdelningen. En utdelning i Konserthuset utan kungen hade varit en prkatastrof för Nobelstiftelsen som snabbt bytte fot. Förhoppningsvis kan en sargad image falla lite i glömska för att det ursprungliga syftet åter ska hamna i fokus.

Under mer än 100 år har Nobelpriset, det mest prestigefyllda priset i världen, delats ut. Mottagare är de som har gjort mänskligheten den största nyttan inom fysik, kemi, fysiologi, medicin, litteratur, fred och sedan 1968 även ekonomi.

Att låta tre skamfläckade dikaturer delta är så långt från Alfred Nobels intentioner man kan tänka sig.

All inspiration och allt kunnande som detta pris inneburit och bidragit till, har resulterat i att många forskare och vetenskapsmän utmanats till nya landvinningar. Det är nu med stor lättnad och tacksamhet man ser att klokskap i prisets anda till slut segrade.

Sedan starten har 954 personer mottagit det prestigefyllda priset. Nomineringsprocesserna startar i september varje år. Så beslutet att dra tillbaka inbjudan att delta i prisceremonin för Ryssland, Belarus och Iran kom i sista stund.

Varje år uppmanas tusentals medlemmar av akademier, universitetsprofessorer, vetenskapsmän, tidigare Nobelpristagare och ledamöter av parlamentariska församlingar att anmäla kandidater till Nobelpriset för det kommande året. Sedan vidtar ett omfattande arbete att identifiera den eller de nyckelpersoner som varit drivande och centrala i de upptäckter, uppfinningar och förbättringar som belönas. När dessa förslag kommit in tar ett intensivt arbete vid, för att få fram de mest lämpade kandidaterna. Ett Nobelpris kan delas lika mellan två olika projekt som båda anses förtjäna ett pris.

Nu är förhoppningen att vi åter kan få ett rätt och värdigt fokus på skickliga forskares landvinningar och att festligheterna åter får omgärdas av den värdighet som tidigare präglat utdelningarna.

Utnämningar och utdelningar av prestigefyllda priser får aldrig urvattnas eller användas för att flytta fokus från de intentioner som upphovspersoner, i detta fall Alfred Nobel, hade.

Hemmets Vän 7 september 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies