Dags att stänga fjället
Veckans kommentar Publicerad: 2023-09-07 15:30
En ikon inom svenskt civilsamhälle är STF, Svenska Turistföreningen. Den bildades 1885 med syfte att utveckla inhemsk turism och då särskilt sådan som bygger på naturupplevelser. Mottot var ”Känn ditt land!”. Tidigt lade man stor vikt vid att förbättra förutsättningarna för fjällturism. Föreningens första fjällstuga var Varvekhyddan som uppfördes redan 1888, halvvägs mellan Kvikkjokk och Sulitelma.
Den svenska naturen, kanske i synnerhet fjällkedjan, är starkt förknippad med svensk identitet. På 1800-talet blir naturen något som inte enbart ger mat, den blir också en plats för rekreation, helighet och skönhet för dem som flyttar in till städerna. Det kommer dikter och psalmer om den svenska naturen, den omskrivs med kärlek och vördnad. Bruno Liljefors är ett barn av denna tid. När Läsebok för Folkskolan ges ut pryds omslaget av en gran (!) med texten ”Lyssna till den granens susning, vid vars rot ditt bo är fästat”. Inställningen är att svenskens hem är i naturen och ett hem är något du ska vårda och sköta om.
Vårt förhållande till naturen håller på att förändras. Idag är STF en jätteorganisation med 270 anställda som omsätter 340 miljoner. Kanske var det därför man inte stängde Kebnekajse fjällstation trots att avloppssystemet havererade i midsommarveckan. Turister är pengar för STF, som istället flög in bajamajor med helikopter. De förslog dock inte, och i augusti slog vinterkräksjukan till, caliciviruset, när tusentals turister gjorde sina behov direkt på fjället och bäckar och vattendrag kontaminerades.
I Jämtland och Härjedalen är slitage och nedskräpning vid STF:s leder nu så stort att Länsstyrelsen sagt ifrån. Naturen mäktar inte med. Bara i år beräknas de tre fjällstationerna i Jämtlandstriangeln få fler än 30 000 gästnätter. Därutöver tillkommer vandrare som gör dagsturer utan övernattning. I Jämtland står många av STF:s anläggningar på statligt mark som arrenderas av Länsstyrelsen, däribland Blåhammarens och Sylarnas fjällstationer. Markavtalet är nu uppsagt från statens sida, fjället bedöms inte klara mer.
Det är tydligt att många idag tappat respekten för naturen – också STF vad det verkar. Att skräpa ner på fjällsluttningar eller uträtta sina behov invid en bäck hade varit otänkbart för bara en generation sedan. ”Vi kan inte acceptera att eftersatta leder inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för vandring och naturvistelse ökar”, skriver STF i ett upprop till regeringen för att få ökade anslag. Jo, kanske är det precis det vi behöver. Låt nationalparkerna och naturreservaten blir eftersatta. Stäng dem ett par år. Låt naturen vila.
Det vore en tydlig signal: Vi behöver lära nya generationer vördnad för naturen. Vi äger den inte, vi lånar den av våra barn. Den insikten är att ”känna sitt land”.
Åke Hällzon
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|