Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Storsatsa på skolböcker i statsbudgeten för 2024

Ledare Publicerad: 2023-08-31 14:28

Kommunernas ekonomi är dystra nyheter just nu. Miljardunderskott förväntas. Bland regioner likaså. Nu varnas för stora nedskärningar, både i kommunal verksamhet och inom sjukvården.

Att det är ont om pengar i kommunerna är tydligt. Den höga inflationen slår hårt, eftersom både bidrag och pensioner räknas upp mot inflationen och skapar stora kostnadshöjningar, långt över de ökande skatteintäkterna.

Men vi ska komma ihåg att kommuner och regioner haft tre mycket goda ekonomiska år 2020–2022, tack vare extra statsanslag under pandemin. Regionerna gick med 50 miljarder kronor i överskott dessa år.

Så det finns resurser att ta av.

Vad säger finansministern? Hittills har det varit tyst från finansdepartementet. Inga extra statsanslag har ännu så länge utlovats. Inflationen ska ner först, för den gröper ur löntagares och pensionärers köpkraft. Och stora statliga stöd skulle till och med kunna elda på inflationen ytterligare.

Nog har det mesta blivit dyrare. Den som inte märkt det har inte handlat på länge. Men frågan är om priserna verkligen fortsätter uppåt? Eller om de faktiskt vänder nedåt, eftersom människor helt enkelt handlar mindre?

Vi befinner oss i en lågkonjunktur och sådana inträffar med jämna mellanrum. Självklart kommer det krävas besparingar och kommunala skattehöjningar. Så har lågkonjunkturer alltid hanterats.

Men vi kan inte enbart spara oss ur en lågkonjunktur. Vi behöver prioritera viktiga satsningar. Ett av de absolut viktigaste områdena är skolan.

Sverige är ett modernt kunskaps- och industriland som konkurrerar på internationella marknader. Och skolan är central för Sveriges utveckling.

En av de viktigaste satsningarna och signalerna från regeringen just nu vore statligt stöd för skolböcker.

Under många år har skolan varit inriktad på digitalisering. Budget har använts till bärbara datorer för alla elever i stället för till skolböcker och mer traditionella läromedel. Visserligen lever vi i ett digitalt samhälle. Men idag är det faktiskt brist på skolböcker i många skolor. Man hade kunnat tänka att satsningen på elevdatorer är bra. Men tyvärr, samtidigt som svensk skola satsat alltmer på datorer har vi sjunkit i internationella mätningar av kunskap och resultat.

Fler datorer har alltså inte inneburit mer kunskap eller bättre resultat.

Det får vara nog nu. Skolbokens plats i undervisningen måste stärkas. Regeringen behöver tydligt visa på inriktningen genom en extra satsning på skolböcker.

Hemmets Vän 31 augusti 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen
Öka trycket på Eritrea
Vad händer med den svenska ekonomin?
Kultur kan ha dolda motiv
Respekt för andras tro
"Putins kock" misslyckades
Lyssna till Linnea Lindquist!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies