Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Öka trycket på Eritrea

Ledare Publicerad: 2023-08-24 16:00

För drygt tre veckor sedan skadades över 50 personer vid kulturfestivalen Festival Eritrea Scandinavia, som regimtrogna från Eritrea arrangerade på Järvafältet i Stockholm. Sedan 23:e september 2001 har den svenskeritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad under brutala förhållanden i afrikanska Eritrea. De senaste 18 åren har minst 47 000 medborgare i Eritrea sökt asyl i Europa och mer än 15 000 har flytt till Sverige, undan de grymma levnadsförhållandena. Inga diplomatiska aktioner eller andra åtgärder har hittills haft någon framgång att få Dawit fri.

Dagens Nyheters ledarsida skrev förra helgen att 8 000 dagar har gått sedan Dawit fängslades utan rättegång, för att han och andra frihetskämpar krävde demokratiska reformer i landet.

Lite perspektiv. Vi talar om en svensk medborgare som har suttit fängslad under skrämmande fängelseförhållanden, utan möjlighet till kontakt med sin fru och sina barn, eller i princip någon kontakt med yttervärlden under mer än 20 år.

Från Sverige är det sedan flera år mycket tyst, efter att försök till kontakt tidigare gjorts. Nuvarande justitieminister Gunnar Strömmer stannar vid kommentaren till Sveriges Television om kravallerna på Järvafältet. ”Det är inte rimligt att Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det här sättet. Om man flyr till Sverige undan våld, eller är på tillfälligt besök, ska man inte ställa till våld här”, skriver han till SVT. Det har han ju rätt i, men inget annat sägs om orsaken till kravallerna där regeringstrogna och regimkritiska eritreaner drabbade samman.

Inget sägs om att det är dags att återigen höja rösten och sätta tryck på denna brutala regim, som verkar vara både tondöv och känslokall inför hur Dawit och stora grupper av landets befolkning lider.

Dawit Isaak var med och grundade Eritreas första fria tidning. Han är i dag den journalist i världen som har varit fängslad längst. I över 22 år har han förhindrats att göra sitt jobb, skriver Expressen i en ledare.

Eritrea, med cirka fem miljoner invånare på en yta ungefär en fjärdedel av Sveriges, ligger vid Röda havet i nordöstra Afrika. Landet blev självständigt 1993, efter ett drygt 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Sedan dess har landet utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer. En ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika den värnplikt som kan pågå i åratal.

Eritreas regim kräver skatt också av alla sina medborgare som flytt landet. För att exempelvis kunna söka nytt pass, eller för att kvarvarande släktingar och vänner i Eritrea inte ska trakasseras, betalar de skatten.

Sverige har för närvarande inget utvecklingssamarbete med Eritrea. Vi ger humanitärt stöd till regionen genom FN. Sverige bidrar även till EU:s gemensamma utvecklingssamarbete med Eritrea, skriver regeringen på sin hemsida.

Förre EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, som i många år följt landet och dess behandling av Dawit Isak, ser i dagsläget inga tecken på några lättnader varken för Dawit eller andra landsmän.

I samband med kulturfestivalen på Järvafältet, som urartade och krävde insatser av 100 poliser och där mer än 50 personer skadades, blev det än en gång uppenbart hur landets regim kontrollerar sina landsmän också här. Trots att man flytt den brutala regimen kan man inte känna sig riktigt trygg, ens i Sverige.

I den situation som råder, med de vidriga fängelseförhållanden och den övervakning som regimen utövar, måste Sveriges regering åter skärpa sina krav på landet. 

Hemmets Vän 24 augusti 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen
Storsatsa på skolböcker i statsbudgeten för 2024
Vad händer med den svenska ekonomin?
Kultur kan ha dolda motiv
Respekt för andras tro
"Putins kock" misslyckades
Lyssna till Linnea Lindquist!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies