Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vi måste sluta uppmärksamma hatet

Veckans kommentar Publicerad: 2023-08-24 15:57

Regeringskansliet hade ännu ett extrainsatt krismöte i måndags förmiddag i ljuset av koranbränningarna. Med på mötet var Henrik Landerholm, Sveriges nya säkerhetspolitiska rådgivare. Säkerhetsrådgivaren är en nyinrättad tjänst som inte funnits tidigare. Landerholm är inte tillsatt som politiker och sitter alltså kvar om regeringen avgår.

Tillsättandet av Henrik Landerholm, de återkommande regeringssammanträdena om korankrisen och presskonferenser där vi medborgare uppmanas att leva som vanligt men ändå vara lite mer på vår vakt, visar att regeringen är nervös och pressad. Det intrycket förstärks när informationen blir svårtolkad. Vi ska inte förändra vår vardag, men samtidigt bör vi inte ha hörlurar i öronen på stan.

Terrorhotet från ensamgalningar, tillsammans med det uteblivna Natomedlemskapet, är en farlig mix. Det är som att alla går och väntar på att det ska smälla. Här finns även ett potentiellt hot mot alla kyrkor. ”Samtliga kyrkor i Sverige måste förbereda sig på attentat”, sa Peter Hällsten, ansvarig för trossamfund på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till Kyrkans Tidning tidigare i somras.

Nu är vägen framåt inte att anpassa oss eller ge efter för islamistiska mobbar i utlandet. Vi skulle heller inte ha någon chans att påverka Sverigebilden i utlandet. Det skulle vara ett sluttande plan eftersom islamisterna aldrig blir nöjda. De som potentiellt skulle kunna radikaliseras, de ensamma männen, kommer göra det ändå genom internet.

Däremot måste medierna sluta spela fanatiska muslimer i händerna. När en ensam irakisk man bränner Koranen på Mynttorget i Stockholm, varför är de enda som är intresserade av detta 30 poliser och 30 journalister? På tevebilderna syns tydligt att inte en enda person stannar och tittar på koranbrännaren.

Det finns en ironi i att medier och opinionsbildare blir en sorts destruktiva aktörer eftersom man ständigt bidrar till att ge uppmärksamhet åt koranbrännarna, trots att det går emot våra svenska intressen. Ärkebiskop Modéus var föredömligt tydlig i Agenda när han uttryckte hur överraskad han blivit när medier så tydligt exponerat hatet. ”Man har haft närbilder och beskrivit i detalj vad som gjorts, men inte varit lika tydliga med vad budskapet bakom det hela är. Där tycker jag det har varit en skevhet; berätta vad de tycker men exponera inte hatet”, sa han.

”Vi behöver inte vara rädda”, sa statsminister Kristersson på pressträffen förra veckan. Jag håller med honom. Men först och främst måste vi sluta ge uppmärksamhet åt hatet. Önskvärt vore om Landerholm och regeringen lät lite mer som den gode ärkebiskopen. Det är bästa säkerhetspolitiska rådet just nu.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Ska du förstå världen måste du läsa på papper
Återta vuxenansvaret
Dags att stänga fjället
Framtiden stavas samverkan
Allvarligt läge i Israel – judar planerar lämna
Begreppet helighet har upptäckts i Sverige
Vilket Sverige vill vi ha?
Kyrkans uppgift att vara försoningens röst i samhället
Sofias hemmagympa har förbättrat svenskarnas hälsa
Kyrkorna måste våga vara föredömen i samhället


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies