Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vad händer med den svenska ekonomin?

Ledare Publicerad: 2023-08-17 17:11

På 1960-talet var Sverige ett av de rikaste länderna i världen, räknat per invånare. Detta var resultatet av hårt arbete, utbildning, forskning och svenska företag som började komma ut på internationella marknader.

Sedan dess har allt fler länder sprungit förbi Sverige. I år förväntas den svenska bruttonationalprodukten, alltså värdet av alla varor och tjänster som produceras i Sverige under 2023, att sjunka med en knapp procent. Det innebär att Sverige har sämst utveckling i EU under 2023. Detta i kombination med en hög arbetslöshet i jämförelse med andra EU-länder visar på en allvarlig situation.

Tidigare var Sverige det mest välmående landet i Norden. Idag har Island, Danmark och Norge högre BNP per invånare och även Finland ser ut att gå förbi Sverige under åren som kommer.

Det är givetvis bara att gratulera våra grannländer till fin ekonomisk utveckling. Men frågan är varför den svenska utvecklingen är sämre?

Vore Sverige en delstat i USA hade vi inte varit en av de mer välmående delstaterna. Tvärtom hade Sverige hamnat på plats 47, med bara tre delstater nedanför oss på listan.

Att den svenska kronan fallit kraftigt under senare år är ett kvitto på att omvärlden bedömer att Sveriges ekonomi är svag. Som jämförelse kan nämnas att den svenska kronan och schweizerfrancen var lika mycket värda på 1970-talet. Idag får vi betala mer än tio kronor för en schweizerfranc.

Sverige har helt enkelt blivit fattigare som land. Eller kanske snarare, många jämförbara länder har blivit rikare.

Utan ekonomisk tillväxt blir det färre jobb. Utan ekonomisk tillväxt blir det mindre resurser till skola, till utbildning, till välfärd och sjukvård. Mindre resurser till bistånd och till att hjälpa socialt utsatta grupper.

Sverige är fortfarande ett rikt och välmående land. Vi har innovativ förmåga, statsbudgeten är stark, statsskulden är låg och den svenska exportindustrin visar betydande styrka. Och svenska universitet har mycket hög internationell klass. Men det behövs en nystart för Sverige. Produktiviteten behöver öka. Reformer krävs för att stärka näringsliv och minska arbetslöshet och långvarigt bidragsberoende. Det senaste året har tyvärr tyngts av utdragna NATO-förhandlingar, koranbränningar och en allt grövre kriminalitet. Nu krävs en ny inriktning som skapar nationell växtkraft och framtidstro.

Hemmets Vän 17 augusti 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen
Storsatsa på skolböcker i statsbudgeten för 2024
Öka trycket på Eritrea
Kultur kan ha dolda motiv
Respekt för andras tro
"Putins kock" misslyckades
Lyssna till Linnea Lindquist!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies