Allvarligt läge i Israel – judar planerar lämna
Veckans kommentar Publicerad: 2023-08-17 17:09
De israeliska protesterna mot regeringen Netanyahu är inne på sin 32:a vecka. Varje fredag- och lördageftermiddag fylls Tel Avivs centrum av tusentals protesterande israeler. Med israeliska flaggor, trummor och trumpeter protesterar de mot den förändring av Israels styrelseskick som fråntar Högsta domstolen vetorätt vid nya politiska förslag.
I avsaknad av en skriven författning i Israel finns heller inte någon författningsdomstol eller granskande myndighet, motsvarande svenska Lagrådet. Israeliska Högsta domstolens vetorätt över nya lagar får därför stor tyngd. Den rättsliga granskning som sker av politiska beslut och myndighetsutövning bygger på att domstolen, oberoende av Knesset, gör en bedömning av rimligheten i ett beslut.
Den 24 juli röstade Knesset för tredje gången igenom lagändringen med siffrorna 64-0. Det betyder att med en enda rösts majoritet kan Knesset nu förändra också grundlagliknande lagar, sådana som garanterar press- och åsiktsfrihet, olika minoriteters ställning, reglerar regeringens mandatperioder, när val ska hållas eller Israels utrikespolitik – och i förlängningen därmed även förhållandet till Palestina och omgivande stater. Hela oppositionen lämnade plenum i protest under det att man ropade ”skam!”. Netanyahu sa i intervjuer efteråt att förändringen kommer stärka den israeliska demokratin. Itamar Ben-Gvir, minister för nationell säkerhet och ledare för högerpartiet Otzma Yehudit, på svenska Judisk Makt, sa till brittiska The Guardian att ”detta är bara början”.
Intellektuella i Israel fruktar nu för landets framtid. Människor är rädda att Israel utvecklas till en autokrati, liknande det palestinska självstyret. Tidningen Haaretz beskriver det som en demokratikris med potentiell snöbollseffekt: Sedan länge är israeliska skolor underfinansierade, levnadsomkostnader för familjer höga och löner för även högutbildade lägre än i jämförbara länder. Det Netanyahu gjort har blivit droppen för många, särskilt akademiker och läkare. I mobilappar och på internet finns samtalsgrupper som handlar om ”relocation” – omlokalisering till andra länder.
En tredjedel av israeliska AT-läkare överväger nu att lämna landet. Israelisk vårdpersonal som arbetar utomlands, främst USA och Europa, har i veckan fått förfrågningar från landsmän om det finns arbete för israeliska läkare i andra länder, rapporterar New York Times. Att permanent lämna Israel är för en jude ett oerhört steg och innebär ett högt socialt och personligt pris.
Den utveckling vi ser är potentiellt farlig. För att ta exemplet med vårdpersonal går det i Sverige 4,2 läkare per tusen invånare. I Israel endast 3,3. Skulle ytterligare några hundra av dem lämna landet innebär det stor påverkan på israeliska vården, särskilt som 25 procent av läkarkåren är över 65 år. Det skulle kunna medföra att fler samhällsgrupper väljer att lämna när staten Israel inte längre kan uppfylla sin del av samhällskontraktet. Det får inte ske.
Åke Hällzon
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|