Kultur kan ha dolda motiv
Ledare Publicerad: 2023-08-10 15:55
– Det är inte rimligt att Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det sättet. Om man flyr till Sverige undan våld, eller är på tillfälligt besök, ska man inte ställa till våld här, säger justitieminister Gunnar Strömmer till TT, med anledning av att den eritreanska kulturfestivalen urartade på Järvafältet i Stockholm i förra veckan.
Protester från regimkritiska eritreaner ledde till konfrontation med regimvänliga. Poliser skadades, bilar sattes i brand och fyra andra personer fick föras till sjukhus.
Kulturfestivalen Festival Eritrea Scandinavia har anordnats sedan 1990-talet. Den har tidigare kritiserats för sitt stöd till Eritreas diktatur. När en grupp regimkritiska eritreaner protesterade mot festivalen blev det en våldsam konfrontation mellan dem och regimtrogna landsmän. Polisen var tvungen att använda batonger och pepparspray för att skingra de våldsamma demonstranterna.
Justitieminister Strömmer har helt rätt i att Sverige inte får bli en plattform för andra länders konflikter. Vårt land ska kunna ta emot människor från olika länder, som är förföljda i sina hemländer på grund av begränsad yttrandefrihet i hemlandet, sin politiska övertygelse eller religion. Om denna frihet missbrukas i vårt land, har personens uppehållstillstånd förverkats och bör dras in.
Spänningar och konflikter mellan eritreaner i Sverige har förekommit tidigare. I september förra året omhändertog polisen 105 personer i Husby i Stockholm i samband med en fest, som hade anordnats av en grupp som ska ha stöttat Eritreas diktatur.
Under flera år har många journalister, bland annat Lars Adaktusson, men även riksdagsledamöter och svenska demokratiförkämpar, krävt att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak ska friges från fängelse i Eritrea. Dawit Isaak sitter i det ökända E’era- E’ero-fängelset. Där har han suttit utan rättegång sedan 2001.
Demonstrationerna på Järvafältet spårade fullständigt ur och det är ett observandum. När polisen ska ge tillstånd till demonstrationer och en kulturfestival som denna, blir det en brännpunkt för oförsonligheten mellan medborgare i det land de flytt ifrån. Det ska inte råda någon tvekan om att ge uppehållstillstånd i Sverige för förföljda människor.
Nu är inte denna fråga något som enbart berör Sverige. Samma helg som kravallerna ägde rum på Järvafältet i Stockholm inträffade våldskonfrontationer i Toronto, Kanada, bland eritreaner där, skriver Toronto Star.
Människorättsgrupper har beskrivit regimen i Eritrea som en av världens mest förtryckande. President Isaias Afewerki har styrt landet i 30 år utan att några fria val hållits. Händelser som denna utsätter inte bara människor för risk att skadas utan underblåser också främlingsfientlighet och ger bränsle åt grupper i Sverige som är negativa till flyktingmottagande.
Vårt land måste ha rätt att kritisera regimer som förtrycker sina medborgare och tillsammans med andra demokratiskt styrda länder bereda plats för förföljda människor. När vi ger tillstånd för exempelvis en kulturfestival får den inte bli en täckmantel för diktaturer att kontrollera sina landsmän som har flytt sitt hemland på grund av förföljelse av olika skäl.
Järvafältet har under en följd av år blivit en plattform likt Almedalen för demokratiförespråkare från olika politiska partier. Dessa möjligheter måste vi vara rädda om och skydda.
Hemmets Vän 10 augusti 2023
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|