Kyrkans uppgift att vara försoningens röst i samhället
Veckans kommentar Publicerad: 2023-07-27 15:10
Rysslands invasion av Ukraina inleddes i gryningen den 24 februari 2022. Nu har kriget fortsatt i ett och ett halvt år med oförminskad intensitet. Vi nås av vittnesbörd som talar om tortyr, psykisk misshandel och slavarbete. Detta vittnar ukrainare om att de utsatts för i ryska interneringsläger. För närvarande uppskattas att cirka 10 000 civila är fängslade. Vad som händer på slagfältet är svårt att ta in då det är oerhörda lidanden och ett kaos man möts av, många blir dödade, sårade eller tillfångatagna.
Under den senaste tiden har vi fått uppleva en utveckling i världen som få av oss kunnat förutse, krig i ett europeiskt land, Ukraina. Att människor är på flykt från sina hem är ingen nyhet, men proportionerna har slagit oss med häpnad. Det är krig i Europa och dessutom ett krig med upprepade brott mot krigets lagar. Naturligtvis måste vi fördöma den ryska invasionen i Ukraina. Smärtan är stor över att ondskan ska ha en så framträdande plats i vår civilisation. Hur kan vi förmedla hopp, fred och samförstånd?
Här har kyrkan en stor och viktig uppgift att vara försoningens röst in i vårt samhälle, som i mångt är präglat av ondska och utanförskap men istället längtar efter barmhärtighet. I centrum för Nya testamentets budskap står barmhärtighet. Gud tröttnar aldrig på att vara barmhärtig mot alla, bara vi inte tröttnar på att be om det! I sin barmhärtighet lämnar Gud ingen i sticket, han ger varje människa en ny chans. Guds barmhärtighet återkommer gång på gång i Jesu budskap. Här har kyrkan en möjlighet att predika barmhärtighetens helande läkemedel till sargade människor. I alla mänskliga relationer är förlåtelse och försoning nyckelbegrepp. Att förlåta ont som någon utsatt dej för är svårt, ja ibland inte möjligt, men vi kan i alla fall försonas med det som skett och därmed lägga det bakom oss – avsky och hat är en känsla som vi alla kan leva utan!
I de sista orden i ”Vår Fader” ber vi om befrielse från det onda. Att be om befrielse från det onda är att vilja komma loss från varje inflytande av de mörka krafter som vill ta herraväldet över vår frihet. Jesus har segrat över dessa krafter. I många kyrkor i vårt land finns numera en ljusbärare. I mitten av ljusbäraren brinner ett större ljus och runt omkring kan var och en tända ett litet ljus. Det första ord Gud uttalar i vår Bibel handlar om ljuset. I skapelsens mörker sa Gud: ”Varde ljus” – och det blev ljus. I den första julnatten kom Han själv till oss i vårt mörker och tände ljuset mitt i vår värld. Jesus talade själv om sig som ”världens ljus”. Våra ögon är så konstruerade att vi inte har något mörkerseende. För att vi ska kunna se och orientera oss i livet behöver våra ögon träffas av ett ljus utifrån. I det ljuset har vi ett fäste som ligger utanför oss själva, något att orientera våra liv utifrån. Därför blir också vår uppgift att sprida detta ljus så att världen får en tro på fred och ett framtidshopp.
Kyrkans ärende är att sprida barmhärtighet, ljus och hopp. Det verkar som den stora utmaningen för kyrkan alltid har varit att balansera det mänskliga och det andliga på ett sunt sätt. Själva sinnebilden för kyrkan finns i det vi kallat inkarnationen, alltså att Gud blev människa i Jesus Kristus, ett uttryck för det mänskliga och det gudomliga samtidigt. Kyrkan finns nu som en förlängning av inkarnationen. En kyrka som inte ägnar sig åt tidens frågor och utmaningar utan enbart ägnar sig åt de ”eviga värdena” har tappat sitt fokus. Mig veterligen finns det inga ”eviga värden” som står i strid med demokrati, fred och försoningen samt barmhärtigheten. Fokus måste ligga på ansvarstagande och respekt för våra medmänniskors behov. Detta är en gåva som kyrkan ska förvalta på bästa sätt för att vara en betjänande och aktuell kyrka. Kyrkan har en uppgift att avväpna ondskans framfart, be för fred och försoning och för att det mänskliga lidandet ska få ett slut.
Sören Carlsvärd
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|