Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sofias hemmagympa har förbättrat svenskarnas hälsa

Veckans kommentar Publicerad: 2023-07-27 14:53

– Det är inte kunskapen som saknas, det är tidsbristen för många idag, säger idrottsläraren, PT-tränaren och motionsexperten Sofia Åhman, som de senaste åren blivit känd för programmet ”Hemmagympa med Sofia” för många svenskar. För Hemmets Vän berättar hon hur glädjen hos människor som tränar ihop motiverar henne, och om att bryta stillasittandet.

SVT:s Hemmagympa med Sofia, eller som det då hette, Träna med Sofia, började under coronapandemin 2020 och hade snart en storpublik. När Sveriges Television försökte göra en paus i programmen kom protesterna, och snart var det tillbaka i tablåerna. För många har programmet, som sänds varje förmiddag under vardagar, blivit en del av den dagliga rutinen.

Hemmets Vän frågade Sofia Åhman, utbildad idrottslärare men också personlig tränare och instruktör inom friskvårdsbranschen under drygt tjugo år, hur det kom att bli så populärt.

”Träna med Sofia”

– Det var ett pensionärspar som hörde av sig till SVT när coronapandemin var som allra värst där i början. De sade: ”Nu visar ni mycket på tv – ska vi bara sitta och sitta? Kan ni inte visa ett program där man får röra på sig också? Det var länge sedan sist.” Sagt och gjort: SVT hörde av sig och jag fick sätta ihop ett program lite snabbt på cirka 20 minuter, och det skulle vara fem avsnitt, berättar hon. Hon var redan innan känd för publiken genom tv-magasinet Go’kväll.

– ”Träna med Sofia” började sändas utan att ens omnämnas i tv-tablåerna, men det spred sig framför allt bland seniorer som ringde och tipsade varandra, de skrev i Facebook-grupper och liknande. Det började rulla på ganska snabbt, och när det blev sommargympa var det många yngre som upptäckte det. De var kanske och hälsade på hos sin mamma, och då fick även barnbarnen vara med.

Jobbpaus

– Många tog det också med sig när de började jobba hemifrån – man tog en jobbpaus helt enkelt och körde. Så från början var det seniorerna, men sedan spred det sig även till fler åldersgrupper, fortsätter Sofia Åhman.

– Folkhälsan ligger mig varmt om hjärtat, och just SVT är en arena där alla kan vara med på sina egna villkor. Man behöver inte ha mycket pengar, tillgång till gym eller något sådant. Det är en chans att nå ut till dem som inte har råd, som inte har ett gym att tillgå eller inte kan ta sig dit, som är lite sjuka eller så där. Det är lättillgängligt, och kanske kan det få fler att komma i gång att träna. Den chansen vill jag verkligen ta!

Vilka reaktioner har du mött från tittare? Vad säger folk om programmet?

– Framför allt har jag mött väldigt mycket tacksamhet. Folk är tacksamma för att det finns, för att det är gratis och lättillgängligt, och många skriver att det känns som ett sällskap, att det känns som att vi är kompisar, att vi gör det här tillsammans, svarar hon.

– Man har något roligt att göra, man kommer i gång på dagen och så blir man så glad efter träningen, och då är det lättare sedan att köra i gång med dagen. Det har blivit en fin rutin för många. Det är också jätteroligt att många skriver att de alltid vinkar till mig när jag vinkar hejdå, som att vi är just kompisar.

– Många hör även av sig och berättar att de har mindre ont i kroppen, att de mår bättre i axeln, i knäet eller i höften, att de fått bättre hållning. En del skriver att de gått ner i vikt och känner sig starkare och snyggare. Och att de känner sig mindre andfådda, de behöver kanske inte vila på promenaden eller kan till och med öka tempot eller så, berättar Sofia Åhman.

Läs mer i Hemmets Vän nr 30 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Ska du förstå världen måste du läsa på papper
Återta vuxenansvaret
Dags att stänga fjället
Framtiden stavas samverkan
Vi måste sluta uppmärksamma hatet
Allvarligt läge i Israel – judar planerar lämna
Begreppet helighet har upptäckts i Sverige
Vilket Sverige vill vi ha?
Kyrkans uppgift att vara försoningens röst i samhället
Kyrkorna måste våga vara föredömen i samhället


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies