Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Putins kock" misslyckades

Ledare Publicerad: 2023-07-13 16:14

Midsommarhelgens marsch mot Moskva av rebelledaren Prigozjins privatarmé lämnar fortfarande många frågetecken efter sig. Visserligen menade rebelledaren att syftet var att få försvarsminister Sergej Sjojgu avsatt, inte en attack mot Putin.

Brittiska nyhetskanalen BBC visade tv-bilder från en husrannsakan ryska myndigheter påstås ha utfört mot rebelledarens lyxiga bostad i Sankt Petersburg. Dagarna efter midsommar förmedlades intrycket av att de ryska myndigheterna inte skulle bestraffa Prigozjin.

Nu väcks allt fler frågor var rebelledaren befinner sig. I ryska medier är han inte längre någon hjälte utan smutskastas istället.

Rysk statskontrollerad tv visade husrannsakan i Prigozjins bostad i Sankt Petersburg, med bilder av guldtackor, olika vapen, högar av pengar, överdådig lyx, men också ansiktsmasker, peruker, förfalskade pass och mycket annat som den ryska säkerhetstjänsten uppenbarligen beslagtagit. Det ger en helt annan bild av Prigozjin och hans rebellarmé än den vi fick för bara några månader sedan. Då behövde Putin stöd av Prigozjin för att få fram nya soldater till den hårt sargade ryska armén.

Det tycks att allt som kan gagna Putin i kriget mot Ukraina är legitimt att officiellt framföra, även att ta hjälp av en gammal oligark och brottsbelastad vän från Putins tid i Sankt Petersburg.

Men vem är då den 62-årige rebelledaren, som också fått öknamnet ”Putins kock”, eftersom han längre tillbaka levererade mat till ryska statsledningen i Kreml?

Han är grundare av den paramilitära organisationen Wagnergruppen. Prigozjin har haft en betydelsefull roll i samverkan med Rysslands president vid den ryska invasionen av Ukraina. När antalet ryska soldater inte räckte till, rekryterade han stridande från ryska fängelser. Längre tillbaka var han professionell längdskidåkare, men dömdes till 36 månaders fängelse för stöld 1979. 1981 blev det ytterligare tolv års fängelse för rån, svindel och befattning med prostitution av minderåriga. Totalt avtjänade han nio år i fängelse.

Denne nära vän till Putin från tiden i Sankt Petersburg, började 1990 att sälja varmkorv, en verksamhet som expanderade till livsmedelskedjan Kontrasta. Som framgångsrik affärsman grundade han senare en restaurangkedja i Sankt Petersburg och Moskva.

Som rebelledare för Wagnergruppen blev fortsättningen förvirrande. Var marschen mot Moskva försök till en militärkupp? Och varför stannade Wagnersoldaterna cirka 20 mil från Moskva? Bara det faktum att denna styrka kunde avancera och komma så nära den ryska huvudstaden, utan att praktiskt taget möta något motstånd, är en gåta.

I midsommarhelgen framstod Putin som en skakad ledare. Efterspelet till kuppförsöket mot Moskva vändes till en aktion där Prigozjin bara försvann, möjligen till Belarus, men ingen vet säkert. Sedan dess har han inte framträtt. Hans liv vändes på någon vecka till närmast förlöjligande. Han har fallit från sin piedestal, även om Putins behandling av honom ännu är höljt i dunkel.

Samtidigt som detta maktspel pågår gör den ukrainska armén framsteg, om än långsamt, i områden som Ryssland invaderade redan 2014.

Hur det ryska folket försöker skapa sin nya verklighetsbild vet vi heller inte. Många ryssar har gått från tydligt stöd för Putin till att nu även i ryska medier få andra bilder än Rysslands heroiska kamp mot ”nazister” i Ukraina.

Hur länge kommer kriget att fortgå? Hur mycket fruktansvärd förstörelse kommer att ske? Hur många utplånade liv, både av ukrainska soldater och civila, men också av många tusentals ryska soldater? Det vet vi först när kriget är slut.

Hemmets Vän 13 juli 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen
Storsatsa på skolböcker i statsbudgeten för 2024
Öka trycket på Eritrea
Vad händer med den svenska ekonomin?
Kultur kan ha dolda motiv
Respekt för andras tro
Lyssna till Linnea Lindquist!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies