Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Människor andas hopp

Ledare Publicerad: 2023-06-01 16:16

Vi har just lämnat pingsthelgen bakom oss. Fast många svenskar inte vet så firas den till minne av den kristna kyrkans födelse. 120 personer, fyllda av förväntan, möttes i Jerusalem för att ta emot den kraft de utlovats av kyrkans grundare Jesus från Nasaret, innan han av en sky lyftes bort inför deras åsyn på Olivberget. Här fanns och finns ett spirande hopp mitt i ett konfliktfyllt land.

För 75 år sedan tändes ett hopp för en sargad minoritet av det judiska folket. De fick sitt eget land efter att sex miljoner judar utplånats i nazistiska koncentrationsläger under Andra världskriget.

För 56 år sedan upphörde Jerusalem att vara en delad stad där judar och kristna inte tidigare kunnat röra sig fritt.

Kristi himmelsfärdshelgen spirade av hopp och förväntan lokalt i Örebro. Något tusental örebroare som sökt sig till Stortorget mötte stadens kyrkors manifestation, ”Kärlek till Örebro”. Den tidigare gangstern och rapparen Sebastian Stakset tillsammans med många andra proklamerade ljus och hopp i en, för Örebro och Sverige, mörk tid.

Mitt i en period då Sverige beskrivs som världens mest sekulariserade land, spirar ett hopp som visade sig i Örebro. Ett antal människor började ett nytt liv i fotspåren av Jesus Kristus. Det fanns ordningsvakter och kyrkornas egna som övervakade, men inte en polis behövde ingripa i den stad där polisbilar brann och stenar haglade mot ordningsmakten vid påsken 2022.

Såg vi något nytt spira i Örebro denna strålande majlördag? Ser vi något nytt manifesteras bland kyrkornas företrädare runt om i Sverige?

Ser vi något nytt när kanske fem miljoner kristna runt om i världen engagerade sig i bön för det judiska folket, Israel och Jerusalem denna maj månad?

Under de senaste decennierna, då det blivit allt glesare i kyrkbänkarna, har människor på många olika sätt sökt efter mening, trygghet och hopp. Det märks på nyandliga mässor dit personer i stort antal söker sig. Men det märks också i kyrkorna när de förbereder för sommarens många konferenser. Det ligger förväntan i luften kopplat till löftet för 2 000 år sedan: ”Ni ska få kraft när den helige Ande kommer över er och ni ska vittna om mig i Jerusalem … och ända till jordens yttersta gräns”.

De många örebroare som firade den soliga lördagen i Kristi himmelsfärdshelgen, såg Stortorget fyllas av hängivna unga och äldre. Människor kom för att lyssna till hoppets budskap. Ur mörker och förtvivlan, minuter från att släcka sitt liv, mötte Sebastian Stakset hoppet. Nu berättade han för stora skaror från Stortorgets scen och proklamerade förlåtelse och försoning.

Ut ur den förvirrande tid där barn och unga dödas öppet på våra gator. Ut ur den tid där psykiatriska sjukvårdsavdelningar fylls av självmordskandidater. Ut ur den tid där många kvinnor misshandlas till döds av sina partners och polis och politiker står rådvilla hur de ska möta våldsvågen. Där stiger inte minst unga människor fram, strålande av glädje, och proklamerar hopp för Örebro, hopp för Sverige och hopp för vår värld.

Även om vi bara sett embryot till en förändring kan vi ana något nytt. Ljuset ska besegra mörkret. Sorgen och missmodet ska övervinnas av glädje och gemenskap. Liksom hela skapelsen andas nytt liv i växtlighet och djurliv, i porlande vårbäckar och fåglarnas lovsång, så andas många människor hopp och förväntan att kanske något nytt är på gång? Även i vårt så sargade grannland Ukraina ser vi en flämtande låga av hopp. Krigets förbannelse manifesterat i raserade städer och byar har inte släckt hoppet och längtan efter fred och trygghet.

I Jerusalem manifesterade tusentals judar och kristna i pingsthelgen att för 56 år sedan upphörde Jerusalem att vara en delad stad.

Det finns ett hopp som bryter fram bakom alla svarta tidningsrubriker. Bejaka det hoppet och låt det växa.

Hemmets Vän 1 juni 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet
Omvändelse under galgen
Storsatsa på skolböcker i statsbudgeten för 2024
Öka trycket på Eritrea
Vad händer med den svenska ekonomin?
Kultur kan ha dolda motiv
Respekt för andras tro
"Putins kock" misslyckades


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies