Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kraftigaste vårfloden på 50 år – nu sjunker vattnet

Veckans nummer Publicerad: 2023-05-25 15:40

Värme, kraftiga regn och färre ytor som kan ta hand om vattnet har lett fram till årets kraftiga översvämningar i Torneälven. Flödena är de högsta på över 50 år – men liknande vårfloder lär komma oftare framöver.

Torneälvens extrema vårflod tycks ha kulminerat, enligt SMHI. Redan på måndagen sjönk nivåerna på flera håll, och under tisdagsmorgonen pekade det fortsatt i rätt riktning.

– Alla observationer visar på sjunkande flöden, säger Sara- Sofia Asp, vakthavande hydrolog på SMHI, på tisdagsmorgonen.

Kraftigaste sedan 1960-talet

Hur mycket vattennivåerna har sjunkit och hur snabbt avrinningen går är enligt Asp för tidigt att säga. Prognoserna, säger hon, tar dock höjd för ytterligare nederbörd.

Årets vårflod i Torneälven är den kraftigaste sedan sent 1960- tal. Orsakerna stavas snabb snösmältning i kombination med kraftigt regn. SMHI har utfärdat röd varning för översvämningar och extremt höga strömhastigheter i vattendragen.

– Är marken tillräckligt genomsläpplig när de stora regnmängderna kommer så får du inga översvämningar, säger Georgia Destouni, professor i hydrologi vid Stockholms universitet.

– Nu händer flera saker samtidigt: höga temperaturer som startar snösmältning, kraftigt regn och på toppen av allt det här förändrar vi landskapet med fler vägar, hårdgjorda ytor och byggnader som gör att skadorna blir större.

”Mer frekvent”

Så kallade femtioårsflöden är naturligt återkommande ungefär var femtionde år, men enligt Destouni blir cyklerna allt kortare.

– Det är svårt att säga vad som är vad vid varje enskild händelse, men vi ser att de extrema väderhändelserna, där stora regnmängder och höga flöden varvas med torrperioder, kommer mer frekvent, säger hon och fortsätter:

– Man måste förbereda för det här, ha evakueringsplaner och kanske anpassa byggnadsregler för att minska skadorna och se till att folk inte dör eller blir skadade.

Läs mer i Hemmets Vän nr 21 – 2023.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pensionärer ska rädda förlossningsvård i sommar
Experter: Nu har Erdogan inga gränser
Elevers bristande läsförståelse oroar
Den 6 juni firar vi nationaldagen
Då föddes nationalstaten
USA: DeSantis kan utmana Trump
Pingst tar upp kampen mot segregation
Kungaparet besöker alla län
"5 000 barn kommer hit under en lägersommar"
Svenska elever läser sämre


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies