Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Pingst tar upp kampen mot segregation

Veckans nummer Publicerad: 2023-05-25 15:32

– För oss handlar det om människor, säger Semias Schenberg, nationell ledare för LP-verksamheten, som tillsammans med Sport for Life, Pingst Utbildning, Pingst Omsorg och Dream center kraftsamlar i samarbete med den lokala församlingen i det som polisen beskriver som utsatta områden – något de berättade om under Pingst rådslag i helgen.

“Vi står alltid stadigt på de utsattas sida och missionerar för en större rättvisa över hela världen. Vi jobbar praktiskt med samhällets problem och är idag en av de organisationer som stöttar flest utsatta familjer i Sverige. På bara några år har vi blivit en radikalt starkare kraft att sprida Guds kärlek till människor, genom att bli ett hem för dem som saknar hem och ge hopp till dem som saknar hopp.”

Så beskriver Pingströrelsen sin framtidsvision som antogs vid ett tidigare rådslag för sju år sedan, och i Frikyrkosverige är det en bild som för många ligger nära hjärtat oavsett samfund. Men riktigt så ser det inte ut idag: Det är bara drygt en månad sedan rapporten ”Frikyrkan i orten” kom om frikyrkans närvaro i de 61 områden som av polisen beskrivs som utsatta områden.

Där finns bara 2,4 procent av den frikyrkliga närvaron antingen man ser till antalet församlingar eller frikyrkliga medlemmar. Detta trots att 5,4 procent av Sveriges befolkning bor i sådana områden.

– Det är en fråga vi måste ställa oss: Hur kunde det bli så här? När vi som kristenhet från början har känt en kallelse att finnas bland de svaga och utsatta. Vi har inte varit med, vi har deltagit i den här segregationen på något sätt som samhället har skapat, säger Semias Schenberg, som sedan ett par år tillbaka leder LP-verksamheten inom Pingst.

Målmedvetet arbete

– Vi hade ett styrelsemöte i vår LP-verksamhet och upplevde väldigt starkt att nu är det dags att göra något. Vi kan inte bara förfasa oss över hur det ser ut, över ytterligare ett mord och över ytterligare svårigheter, utan nu gör vi någonting. Men vi kom också fram till att det här kunde vi inte göra själva, fortsätter han.

– När man tittar på Pingströrelsen är det många församlingar som finns närliggande de här områdena eller mitt i de här områdena, vi hade redan initiativ som hade tagits här. Så jag samlade ihop människor som brinner för människor i dessa områden, som redan finns där, och skapade en referensgrupp. Nu arbetar vi målmedvetet för att skapa en verktygslåda för de församlingar som vill komma i gång med något eget.

– Vi informerar, vi kommer med kunskap, vi utmanar och inspirerar. En församling kanske kommer i kontakt med ungdomar och vill starta en fotbollsklubb eller spela innebandy. Då kan vi koppla in Sport for Life, som är en del av Pingst. En annan församling vill starta café eller skapa en mötesplats – här kan LP-verksamheten komma in, kanske starta ett socialt center. Eller så vill man öppna en second hand-butik för att skapa arbetstillfällen och en mötesplats – då kan PMU komma in.

– De olika verksamheter som finns inom Pingst är liksom samlade i detta, i en referensgrupp för att kunna hjälpa människor. Pingst centralt kan också vara med och ge ett startbidrag, säger Semias Schenberg och talar om hur de vill starta tio sådana verksamheter i år.

Vilken respons har ni fått från församlingarna?

– Vi hade vårt stora rådslag inom Pingst i helgen där alla församlingar var representerade och vi fick berätta om våra visioner. Det är ett jättestort engagemang kring det här och ett stort intresse. Det är något som lyfter, så känns det, fortsätter han.

– Vi vill utmana människor: Vem vill exempelvis flytta till dessa områden? Vem vill starta en kyrka där? Vilka vill genom kristen medmänsklig närvaro finnas med i detta, på de här platserna för att öka vår närvaro? Vi kan inte vara nöjda med en kristen närvaro på 2,4 procent i dessa områden.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pensionärer ska rädda förlossningsvård i sommar
Experter: Nu har Erdogan inga gränser
Elevers bristande läsförståelse oroar
Den 6 juni firar vi nationaldagen
Då föddes nationalstaten
Kraftigaste vårfloden på 50 år – nu sjunker vattnet
USA: DeSantis kan utmana Trump
Kungaparet besöker alla län
"5 000 barn kommer hit under en lägersommar"
Svenska elever läser sämre


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies