Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

KD behöver hitta tillbaka till rötterna

Ledare Publicerad: 2023-05-19 16:35

”Sverige behöver få uppleva den helande kraften i kärleken!” Det var ett nytt, mjukare och lite annorlunda budskap när KD:s partiledare Ebba Busch inledningstalade nyligen på KDdagarna i Örebro. De 1 200 kristdemokraterna fick höra ett budskap med fokus på familjen och de små gemenskaperna.

Svallvågorna finns fortfarande i KD-ledningen sedan förre partisekreteraren Johan Ingerö under tumultartade former fick lämna uppdraget som partisekreterare. Han blev polisanmäld av KD:s EU-parlamentariker Sara Skyttedal för sexuellt ofredande 2014.

Nyligen ersattes Ingerö av Liza- Maria Norlin, som med sin frikyrkliga bakgrund och uppväxt som missionärsbarn har en annan framtoning än marknadsliberale Johan Ingerö. Men om KD nu försöker skapa en mjukare profil, som kanske går bättre hem hos partiets kärnväljare, så finns det starka spänningar i partiet i hårdare frågor som högre fängelsestraff för gängkriminella och tuffare migrationspolitik för en bättre integration av utlandsfödda. Det mjukare profilen har sina historiska rötter i civilsamhällets kraft.

När partiledaren Ebba Busch ersattes i förra söndagens partiledardebatt av partiets vice ordförande Jakob Forssmed, hördes en annan ton i samtalet. Han fick överraskande stor uppmärksamhet i storstadsmedier, bland annat genom sin betoning på olika sociala frågor och vikten av att bygga ett starkt civilsamhälle, där också kyrkorna fyller en viktig roll som stöd och hjälp för utsatta människor, nationellt och internationellt.

Forssmed har även engagerat sig hårt för barnfamiljers kärva ekonomiska situation, som skapat pressade levnadsförhållanden för många.

När bomben briserade att KD:s partisekreterare blivit polisanmäld av EU-parlamentarikern Sara Skyttedal lyftes en miljö av slapphet i synen på alkohol, droger och sexuella handlingar fram. Det är ljusår från de värden som kännetecknat Kristdemokraterna tillbaka till grundaren, pingstledaren Lewi Pethrus.

Partiets kärnväljare känner sig sorgsna och förvirrade och många frågade sig vart det unika KD tagit vägen. Varför rösta på ett parti som i stort har samma profil som liberala, borgerliga partier?

Med valet av nya partisekreteraren Liza Marie Norlin och KD:s förste vice ordförande, socialministern Jakob Forssmeds medverkan i partiledardebatten, kunde en ny ton anas. Forssmed fick stor uppmärksamhet för sina inlägg i debatten. Dagens Nyheters Susanne Nyström tyckte sig se KD:s näste partiledare i hans betoning på mjuka värden.

Kristdemokrater som Hemmets Vän talat med efter turbulensen lyfter fram konflikten mellan partiets liberala Stockholmsfalang och den klassiska kristdemokratin med rötter i civilsamhället, social omsorg om utsatta människor på olika plan och de grundvärderingar som en gång byggde Kristdemokraterna i Sverige och Europa.

Det blir en grannlaga uppgift för partiledningen att hitta tillbaka till den ursprungliga myllan som förde in en ny kraft i svensk politik från 1970-talet. Ett nödvändigt renhållningsarbete väntar nu om partiet ska behålla sitt existensberättigande.

Vi lever i en annan tid än 1960- och 1970-talets kristdemokrater. Men därför att man breddat partiets bas med nya aktuella frågor behöver KD inte sudda ut den profil som utmanade de klassiska partierna i svensk politik. 

Hemmets Vän 17 maj 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna
Ge inte upp!
Nu får vi inte tiga
Döden gör oss levande
Ny oförutsägbar tid
Rådvilla inför våldet
Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies