Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"De ungas skärmberoende är vår tids nya pandemi"

Debatt Publicerad: 2023-05-19 16:26

Skulle det inte bara vara så skönt, om det fanns en lösning som kunde få barnen tysta i bara en minut, efter timmar av bråk och skrik?

Jag tror att de allra flesta föräldrarna hade gett samma svar på den frågan. Därför blir det så enkelt när de kommer till insikten att detta går att lösa och att lösningen finns rakt framför ögonen, bokstavligt talat. Men det många föräldrar inte förstår är att när de sätter en Ipad framför barnens ansikten för att distrahera dem med glada färger och ljud, sätter de också fram en framtid med övervikt, ensamhet och depression. Skärmberoendet är de ungas pandemi.

När jag går genom Årstaskogen kommer ofta barndomsminnena flödande tillbaka. Minnen fyllda av gröna sommardagar, då solen lyste varmt på mitt ansikte, regniga eftermiddagar, när det gällde att sätta på sig galonmaterial från topp till tå för att inte bli blöt. Jag minns känslan när mina små händer samlade grus för att lägga till de sista detaljerna på snögubben, eller den förtrollande känslan när jag såg en rådjurskilling titta fram, nyfiken bakom ett träd. Jag var inte heller den enda, ofta kunde jag stöta på andra barn som var ute och gjorde exakt samma saker som jag.

Nuförtiden är det tomt. Barnen är inte ute och leker i skogen längre, eller rättare sagt, de är knappt ute alls. Parken som förr var full av barn som konkurrerade om gungorna har nu endast besök av några enstaka barnfamiljer. De få barn som fortfarande vill vara ute och leka har föräldrar som med ena handen gungar dem och med andra handen skrollar inlägg på Facebook. Vilka exempel föregår de med då?

Folk måste börja fatta att barnen ser, tar in och vill sedan göra samma sak. Föräldrar vill alltid sina barns bästa, men hur kan de då med gott samvete ge sina barn exakt det de själva är beroende av? Istället för en lite rolig grej som barnen kan få leka med ibland, blir skärmen som en extra förälder.

Jag ser gång på gång hur skärmen griper tag i barnen och gör att hela deras mående och humör blir beroende av att få spela ett visst spel, eller kolla på ett visst program. Hur kan vi vara så blinda? Är det kanske för att ett skärmberoende är så normaliserat i dagens samhälle? Att vi själva inte klarar av att släppa mobilen i över fem minuter, utan att drabbas av ångest eller stress, så därför reagerar vi knappt när vi ser de stora varningssignalerna på att ett treårigt barn redan utvecklat ett beroende?

Om föräldrar inte börjar ta tag i detta nu, så kommer det att leda till generationer med ångest och misär. Vi måste skona våra barn från det vi själva inte verkar kunna släppa taget om. Studie efter studie visar på hur vi blir ointresserade av vår omgivning och av att ta in nytt lärande så fort vi är nära en skärm. Att vår förmåga att fokusera och prestera minskar kraftigt.

Just nu befinner vi oss i en global situation, då vi behöver de skarpaste hjärnorna att försöka lösa kriserna om klimatet, krig, svält och så mycket annat. Istället så matar vi dem som kommer att behöva lösa detta, med ett gift i form av en alldeles för ljus skärm med glada färger och former på sig. Allt detta bara för att försöka framställa någon slags förfalskad känsla av lycka.

Denna text kan nog uppfattas som provocerande för föräldrar som bara försöker göra sitt bästa. Men den är inte skriven för att kritisera någon, utan för att skapa medvetenhet om en tragedi som sker runt omkring oss varje dag.

Snälla föräldrar, tänk en extra gång innan ni sätter en skärm framför ert barns ansikte så fort det uppstår ett litet problem. För det kan mycket väl visa sig att de problemen som smyger sig på till följd av skärmen, är mycket, mycket större.

Ingeborg Lindén, skolelev och fristående skribent

Fotnot: Artikeln har tidigare publicerats i Svenska Dagbladet.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Därför kollapsade svenska skolan
Värna den restriktiva alkoholpolitiken
Finland stod emot – behöll friheten
Hat mot våra grundläggande värderingar kan inte accepteras
I Sverige saknar man respekt för sina medmänniskor
Bekämpa alla yttringar som kränker en annan människas tro
Hög tid för ny era av samhällsbyggande
Både vetenskap och historien talar till kristendomens fördel
Bokbränning är ett brott mot yttrandefriheten
Att ha identiteten på rätt ställe


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies